Гигантска дупка зейна в центъра на Мексико сити. Столицата на Мексико е най-големият град на Южна и Северна Америка и третата по големина градска агломерация в света - след Токио и Сеул.

Ямата с дълбочина седем и диаметър десет метра се отвори на метри от един от най-еблематичните булеварди на 22-милионния град - Пасео де ла Реформа.

Това е главната улица на града, дълга 12 км. Тя е проектирана от Фердинанд фон Розенцвайг през 60-те години на миналия век и е моделирана по големите булеварди на Европа, като Рингщрасе във Виена и Шанз-Елизе в Париж.

Днес тя е изпълнена с туристически атракции, луксозни ресторанти и хотели, офис сгради, публични художествени изложби и ново строителство.

Смята се, че дупката се е образувала заради проливните дъждове през последните дни, които бяха донесени в района от тропическата буря Лидия.

Тя достигна до Мексико сити в сряда, като причини наводнения и затвори местното летище, след като пистите му останаха под вода.

При образуването на дупката, като по чудо, няма пострадали хора.

На мястото на днешната столица на Мексико в миналото е имало езеро, което води до различна пропускливост на подземните пластове по места, посочват специалистите.