Датската компания за детски играчки LEGO ще прибегне до съкращаване на около 8% от персонала си, или 1 400 служители.

Причина за този ход е отчетеният спад в печалбата на компанията за първото полугодие на тази година – нещо, което се случва за първи път от 13 години насам, пише CNN.

LEGO бяха принудени да реформират стратегията си в началото на 2000 г. поради натиск, идващ от търговския успех на електронните играчки и видео игрите.

До известна степен тази криза беше преодоляна благодарение на успеха на пълнометражните филми, посветени на конструктора LEGO и продуктовата линия, базирана на Star Wars и Disney Princess.

Компанията инвестира в разширяване на заводите си в Мексико, Унгария и Дания, което доведе до петорен ръст на приходите от продажби през последното десетилетие, достигайки сумата от 6 млрд. долара към края на 2016 г.

Броят на служителите на компанията също нарасна значително от 4 200 души през 2007 г. до 18 200 души понастоящем. Така се стигна до обявлението на LEGO, че предстои оптимизиране на операциите.

По думите на президента на компанията Юрген Виг Кнудсторп, развиването на сложната структура на фирмата вече притиска възможностите за рaстеж. „В резултат на това, трябва да натиснем бутона за рестартиране“, казва той.

LEGO се надяват да се върнат към растежа под ръководството на новия си изпълнителен директор Нийлс Кристиансен, който ще започне работа през октомври тази година. Неговата първа задача ще бъде да възстанови обема на продажбите на европейския и американски пазари.

Говорител на компанията е отказал коментар къде ще бъдат осъществени тези съкращения и кога точно ще се случат.

LEGO се притежават от семейството на Кирк Кристиансен, който е основал компанията през 1932 г.