Ако искате да сте сред доброволците, които ще участват в организирането и провеждането на събитията по време на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, то имате срок да кандидатствате до 10 октомври тази година.

Кандидатите трябва да са студенти с минимум завършен 2-ри курс от обучението си и да владеят английски, френски ли немски език на ниво миниум B2.

Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на Министерството на икономиката.

"Доброволците за Председателството първи ще установят контакт с пристигащите гости и международни делегации. Те ще имат ключова роля за формирането на първите впечатления за България като домакин. В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 се предвижда да се проведат над 200 срещи на различни нива”, пише в съобщението.

За тяхната добра организация Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС ще разчита и на няколко основни групи от доброволци:

• Доброволци, придружаващи делегациите на високо ниво, които ще осъществяват функции и задачи, свързани с посрещане и изпращане на чуждестранните делегации на летището, придвижването им до хотелите, придвижването им до местата за провеждане на събитията; предоставяне на нужната за тях информация, придружаване и оказването на нужното съдействие по време на целия престой делегациите в България.

• Доброволци, обслужващи информационните бюра, (разположени на летище София, в НДК, в Резиденция Бояна и в хотелите на делегатите), които ще осъществяват функции и задачи, свързани с предоставяне на информация на чуждестранните делегации относно програмите на събитията, сградите на провеждане на събитията, видовете организиран транспорт за делегатите и възможностите за придвижване в София чрез използване на столичния транспорт, както и с оказване на нужното съдействие при настаняване и напускане на съответните хотели.

• Доброволци, подпомагащи дейността на пресцентъра на Председателството (разположен в НДК), които ще осъществяват функции и задачи, свързани с подпомагане на конкретните дейности на екипа на пресцентъра и на работата му с журналистите, участие в координиране на пресконференциите, предоставяне на информация и материали на журналистите, придружаване на представители на медиите, участие в процесите на обработка на информация и съобщения, подпомагане работата с техника.

Всеки, който желае да допринесе за успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС, може да кандидатства най-късно до 10 октомври 2017 г. Пълен списък на необходимите документи и адрес за изпращането им ще намерите ТУК.