Българската национална телевизия ще получи 7.6 млн. лв., за да обезпечи медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на Българското председателство на Съвета на ЕС догодина, става ясно от решение на Министерски съвет.

Тази година телевизията ще получи 5.6 милиона лева и още два милиона лева през 2018 г. България има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С предоставените пари БНТ ще купи необходимата техника, съобразно представените й изисквания, ще наеме технически съоръжения, екипи и ще покрие международните такси за разпространение.

От приемането на решението на Министерски съвет през март 2017 г. до настоящия момент няма набран финансов ресурс за осигуряване на медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията.

В резултат на проведени работни срещи през май и юни 2017 г. между БНТ, Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и Министерството на финансите първоначално заявените средства в размер на 9.42 млн. лв. с ДДС са намалени с около с около 20%.