Обичате да пътувате, но входната такса за някои от най-известните забележителности в света не е по възможностите ви. Сайтът Bright Side публикува 10 алтернативни места, които са точно толкова добри, колкото прехвалените им близнаци, както по историческа стойност, така и по атмосфера.

В края на статията има интересна изненада за всеки, който е искал да учи в училището на Хари Потър Хогуортс.

10. Колизеумът / Пула Арена

Публикация, споделена от francesco (@francescogiannecchini_) на

Колизеумът е една от най-известните и популярни забележителности в света, но малцина знаят, че той има брат близнак в Хърватия. Древноримският амфитеатър в Пула е единствената арена с четири запазени кули.

9. Нотр Дам в Париж / Катедралата в Амиен

Публикация, споделена от Kèvin Faro ⚜️ (@kevfaa) на

И двете готически катедрали са във Франция. Нотр Дам се намира в столицата, а катедралата в Амиен е в северната част на страната. Първата катедрала е имала страхотен пиар експерт, Виктор Юго, който е написал роман за циганка на име Есмералда („Парижката Света Богородица“ – бел. ред.). Поради това около Нотр Дам винаги е пълно с туристи.

Катедралата в Амиен не е имала такъв късмет. Но от друга страна можете да я посетите по всяко време на годината и да се насладите на спокойствие на готическата й архитектура.

8. Мачу Пикчу / Исла дел Сол

Публикация, споделена от Andrés Briones (@andres_briones_c) на

Мачу Пикчу е най-популярният град на инките. Но няма храна и вода и само ограничен брой туристи. Посещението му е уморително и скъпо.

За сметка на това можете да отидете в Боливия и да посетите друг град на инките – Исла дел Сол.

7. Стоунхендж / Ейвбъри

Публикация, споделена от Angginta (@mes_petits_pas) на

Стоунхендж е може би една от най-надценените забележителности. Камъните не могат да бъдат докосвани, не можете да влезете вътре и няма къде да се скриете от дъжда. И всичко това струва много пари.

На 30 километра по-надалеч можете да откриете други камъни с много впечатляваща история. Освен това Айвбъри може да бъде посетен безплатно.

6. Петра / Лалибела

Публикация, споделена от TravelAfrique (@travelafrique) на

Петра ви потапя в древна приказка. Но развитата инфраструктура и тълпите от туристи малко развалят впечатлението и нямате време да се наслаждавате на красотата.

Но можете да си доставите още по-голямо удоволствие в Лалибела, Етиопия. Можете да разгледате църкви и катедрали, изградени в камъните, най-необичайната от които е Църквата на Свети Георги.

5. Ангкор Ват / Боробудур

Публикация, споделена от Mery Laraz Prad.GP (@larazsary) на

До неотдавна Ангкор Ват беше изоставен будистки храм. Сега той е много популярна забележителност. Туристи от цял свят се наслаждават на архитектурата на храма всеки ден и изследват териториите му в търсене на просвещение.

Няма да срещнете толкова много хора в храма Боробудур в Индонезия.

4.Катедралата „Свети Василий Блажени“ / църквата „Възкресение Христово“

3. Акрополът / Ефес

Публикация, споделена от Seeyou Turkey (@seeyouturkey) на

2. Мостът „Голдън гейт“ / Мостът „25 април“

Публикация, споделена от Felipe Figueiredo (@figueirafelipe_photos) на

1. Биг Бен / Парламент Хил

Публикация, споделена от Hunter Amesbury (@hunteramesbury) на

Бонус:

Хогуортс / Национален университет „Черновци“

Публикация, споделена от Anastasia Brazhnik (@_malaya_18_) на