Британски колоездач подобри рекорда на Гинес за най-бързо околосветско пътешествие с колело, като измина 29 000 км за по-малко от 80 дни, съобщава Reuters.

Марк Бомонт карал колело 18 часа на ден и изгарял над 9000 калории на всеки 24 часа, докато пресичал Полша, Русия, Монголия, Китай, Австралия и САЩ.

„Това е буквално като да караш към следващия хоризонт. Почти не съм се движил пеша в последните два месеца и половина“, каза Бомонт в понеделник, след като завърши маратонската си обиколка под Триумфалната арка в Париж.

A post shared by Mark Beaumont (@mrmarkbeaumont) on

Катастрофа в Русия на деветия ден, при която той счупил зъб и наранил лакътя си, почти сложила край на обиколката му, която го отвела до неизживявани преди това „мисловни дълбини“.

Проблемът е само в липсата на сън. Това са седмици наред, дълги, дълги часове, които прекарвате, вглъбени в мислите си, водейки истинска борба. И просто трябва да решите, че никога няма да спрете“, казва Бомонт.

Той завършил обиколката си за 78 дни, 14 часа и 40 минути. Предишният рекорд беше притежание на новозеландеца Андрю Никълсън, който през 2015 г. успя да осъществи подвига за 123 дни.

Книгата на рекордите Гинес удостои колоездача с два сертификата за световен рекорд – един за околосветската обиколка, а втория за най-голямото разстояние, изминато с колело за един месец.