Скорошният доклад за устойчиво развитие на компанията Ford съдържа план, в който се говори за внедряване на нови технологии до 2030 г.

Там четем, че има план за електрифициране на продуктовата линия, като е предвидено на пазара да бъде пуснат електрически кросоувър със запас на хода около 480 км още през 2020 г.

Планирано е още масово производство на автомобили, зареждащи се с ток и с двигатели с алтернативно гориво до 2030 г.

Бил Форд, изпълнителен директор на компанията, казва, че всички забелязваме, че промяната на климата е реалност. Тя представлява критична заплаха за човечеството.

Ние продължаваме да работим с лидерите в цял свят върху амбициозни планове за понижаване на парникови газове в глобален план, допълва той.

В същото време имаме възможност да внесем своя принос за запазването на околната среда, благодарение на това, че влизаме в един нов свят – света на интелектуалните автомобили и интелектуалната среда, споделянето на коли, мултимодалното придвижване, маршрутните таксита и т.н., продължава Форд.

Компанията планира да инвестира в електрифицирането 4.5 милиарда долара. Това ще й позволи да пусне в близките 5 години 13 нови модела електромобили.

Те ще включват хибридни версии на пикапа F-150 и спортната кола Mustang, фургона Transit Custom, два хибридни модела за полицията, автономен автомобил с хибридно управление за използване в качеството на такси или услугата „споделяне на кола“.

Планирано е към 2020 г. над 40% от всички модели на Ford да получат версии с електрически двигател. През същата година ще стартира производството на изцяло електрически компактен кросоувър, който ще може да изминава с едно зареждане на батерията около 480 км.

За момента знаем още, че Ford ще инвестира 700 млн. долара в производство на електрически и автономни коли на своята производствена площадка в Мичиган.

Паралелно с това компанията стартира програма за разработването на батерии в Европа и Азия. В тази връзка е подписан меморандум с BMW Group, Daimler AG, Volkswagen Group, Audi и Porsche – той гласи, че ще бъде съсзадена мрежа от станции за бързо зареждане из цяла Европа.

Това ще позволи на собствениците на електромобили да пътуват на по-дълги разстояния.

Първата стъпка от плана предвижда създаването на 400 такива станции. Впоследствие ще бъдат реализирани подобни проекти и в цял свят.