Най-голямата търговска банка в Унгария планира да придобие най-малко пет банки в следващите две години, търсейки печалба от вълната на консолидация в банковата индустрия.

От OTP Bank очакват делът на приходите на групата, генерирани извън страната, да нарасне до 70% от общите приходи след сделките, в сравнение с около 45% в момента, заяви в интервю за Bloomberg председателят и главен изпълнителен директор Шандор Чани.

Докато някои европейски банки изпитват затруднения с новите капиталови изисквания, от OTP заявиха, че се подготвят от две десетилетия за подходящите условия да се възползват от възможностите за сливания и придобивания.

Унгарската банкова група, която е една от най-добре капитализираните в Европа, ще използва средства в размер на 1 млрд. долара, за да разшири присъствието си в Централна и Източна Европа, набелязвайки цели от България до Беларус.

Плановете за придобивания идват в добавка към трите банки, които OTP се споразумя да купи през последната година.

“В следващите две години ще придобием най-малко пет банки,” казва Чани, без да назовава евентуалните обекти на техния интерес. “Изчакваме в продължение на 20 години тази вълна на банкова консолидация в Европа. Най-накрая тя се случва сега.”

Придобиванията на OTP помогнаха на акциите на банката да поскъпнат до 10-годишен връх от 10 600 форинта (33.99 евро) преди месец, преди да отстъпят до 9 895 форинта при затварянето в петък.

Въпреки това акциите вървят към ръст от 18% в цената за годината. Със своята пазарна капитализация от 10.5 млрд. евро, банката е най-голямата компания в Унгария.

По време на 25-годишното управление на Чани банката запази водещата си позиция, дори и след като изгуби монополистичната си роля с падането на комунизма, което позволи на конкуренти от Западна Европа да стъпят на местния пазар.

Според 64-годишния Чани, “много консервативният” подход е причина за това OTP да оцелее при различните пазарни сътресения - от конвертирането на токсични кредити в швейцарски франкове до сериозните банкови данъци в Унгария, и да бъде в позиция да търси придобивания.

Тази година OTP финализира придобиването на хърватската Splitska Banka, която е бивше подразделение на Societe Generale, и подписа споразумения за купуването на сръбско и румънско подразделение на National Bank of Greece, които планира да консолидира най-рано през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Ръководителите в OTP дадоха индикации, че изплащаният дивидент ще бъде повлиян от придобиванията, като дивидентът ще е по-голям, ако банката не успее да похарчи средствата, заделени за разрастването й.