16 тайни за пастата от италиански шеф готвач
Пастата е сред най-обичаните от всички храни. Според проучване 67% от британците се наслаждават на тестените вариации поне веднъж седмично.
Но как да я направим съвършена и приготвена като от италиански шеф готвач? Ето какво споделя пред Good Housekeeping Бертолли Дженаро Конталдо.
1. Винаги гответе с лют червен пипер. Не е твърде пикантен, защото това ще развали ястието, но достатъчно, за да засили вкуса.
2. Когато готвите със скариди, сложете ги във водата, в която варите макароните, за да добавите вкус.
3. При готвене с тиквички, настържете ги, след което изцедете, за да махнете излишната вода. Тогава е много по-лесно.
4. Ако готвите с вино, използвайте качествено, което ще сложите и на масата.
5. Не препълвайте със сос, трябва да имате възможност да опитате и да се наслаждавате на пастата.
6. Експериментирайте с макаронени фигури. Има около 350 различни вида паста по света.
7. Ако правите своя паста, опитайте да месите на ръка, като използвате само грис и вода. Вкусът е съвсем различен.
8. Ако искате да готвите тестени изделия като истински италианец, трябва да ги варите между една и пет минути, не повече.
9. Не е задължително да готвите с масло или олио, зехтинът ще добави различен вкус.
10. Ако печете паста във фурната, винаги слагайте лъскавата страна на фолиото надолу.
11. Когато разтапяте маслото, внимавайте да не загори.
12. Когато правите паста със зеленчуци, нарежете ги на еднакви парчета, за да се сготвят равномерно.
13. Винаги слагайте сол във водата, но не прекалявайте. Най-добре е 10 гр на литър.
14. Ако е възможно, избягвайте чесъна. Той е нужен само за вкус и ако не сте слагали лук.
15. Ако готвите паста и тя е изстинала, не е нужно да я претопляте. Само добавете малко вряла вода.