Може да приписвате своята умора на прехода лято-есен, на безумно натоварения си график или пък на обичайното чувство за мързел, но не е изключено тя да се дължи на различни здравословни проблеми.

Readers Digest събра на едно място 9 медицински причини за хронична умора:

1. Анемия

Когато се оплаквате постоянно от чувство за умора, лекарите първо проверят дали не страдате от умора или проблеми с щитовидната жлеза. Страдащите от анемия също така изпитват чувство на студ, световъртеж, раздразнителност или главоболие.

2. Проблеми с щитовидната жлеза

Ако имате проблеми с тази жлеза, освен умора е възможно кожата ви да е по-суха. Това се дължи на факта, че не се произвеждат в достатъчно количество важни хормони. Жените са по-предразположени към хипотиреоидизъм.

3. Преддиабетно състояние или диабет

Когато нивото на глюкозата в кръвта е високо, кръвообращението може да се забави. Поради това клетките не получават достатъчно количество кислород и хранителни вещества. Оттам усещате умора. Ниското ниво на кръвна захар води до умора, тъй като за работата на клетките няма достатъчно гориво.

4. Депресия

Ако се чувствате уморени през цялото време, все ви се иска да се излежавате сутрин в леглото или имате проблеми със съня, възможно е да страдате от депресия.

5. Хранителна нетолерантност

Ако се храните лошо, особено с преработени продукти, червата започват да губят своята плътна структура – така протеини, които не бива да проникват в кръвообращението, попадат в него и провокират възпаление. Възпалителният отговор се изразява в подуване на корема, умора, капризност, главоболие и покачване на теглото.

6. Синдром на надбъбречната умора

Това не е термин от западната медицина, а от функционалната медицина. Поради това някои лекари не го признават. Става дума за дисбаланс на хормони, който е свързан със стресовите ситуации в живота ни – например семейни проблеми, работно напрежение, отсъствие на сън, лоши хранителни навици и т.н.

7. Инфекция

Лекарите често проверяват пациентите си за хронична инфекция като причина за чувството за умора.

8. Сънна апнея

Ако страдате от сънна апнея, вашето гърло се затваря по време на сън. Поради това някои хора са склонни да хъркат нощем. Когато не получаваме достатъчно количество кислород, мозъкът не може да си отпочине. Той не може да се освободи от въглеродния диоксид и поради това бързо се събуждаме.

9. Сърдечна недостатъчност

По информация на Американската асоциация на болестите на сърцето, когато страдаме от сърдечна недостатъчност, сърцето не е в състояние на се справи с потребностите на организма от кръв. Тялото започва да извежда кръвта от тъканите, за да осигури подхранване на жизненоважни органи. Оттам възниква чувството за умора.