Първата в България "зелена" централа, работеща с възобновяеми източници, е ВЕЦ Енина, пусната в експлоатация още през далечната 1914 г. с инсталирана мощност от 1.02 MW.

ВЕЦ Енина е електроцентрала за обществено електроснабдяване, като е замислена, проектирана, финансирана и построена от българи. Местоположението й се намира в Стара планина, по дефилето на Стара река, над село Енина, северно от град Казанлък.

Интересното е, че макар да е била пусната през далечната 1914 г., ВЕЦ Енина още функционира и произвежда електроенергия със старите турбини и генератори - така, както е създадена.

В наши дни ВЕИ мощностите са дълбоко проникнали в родната енергетика.

Оказва се, че лидер по ВЕИ мощности в България е област Пазарджик с цели 130 обекта и 1054 MW мощност. По този показател регионът изпреварва почти двукратно следващия в класацията - област Добрич с 535 MW инсталирана мощност.

Това става ясно от нов анализ на данните за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в страната, осъществен от екипа на консултантската компания Тим ВИЖЪН България, с помощта на аналитичния софтуер Tableau. Проучването е базирано на данни, публикувани в Портала за отворени данни на Република България.

Според документа, най-слабо браншът е развит в Северния централен район, където сумарните мощности от всички обекти са едва 115 MW.

Броят на ВЕИ обектите, които се присъединяват към системата, нараства най-активно през 2012 г.

По отношение на мощността лидер е ПАВЕЦ Белмекен с капацитет за производство на електричество 375 МW инсталирана мощност, въведена в експлоатация през 1973 г., става ясно още от анализа.