Русия може да пусне собствена виртуална валута, която ще носи благозвучното име КриптоРубла (CryptoRuble).

Въпреки названието си, виртуалната валута няма да споделя децентрализираната същност на дигиталните активи, като етер и биткойн, предава TechCrunch.

Информацията, разгласена от медията CoinTelegraph, която цитира руски издания, се появява в момент, в който страната индикира, че планира тежка регулация върху търговията с криптовалути.

Идеята за нова виртуална валута издава Николай Никифоров, министър на комуникациите в руския кабинет. Засега няма много детайли около информацията, нито официално потвърждение.

Все пак според, според руските издания, КриптоРублата няма да може да се копае/добива (mining), като ще бъде издавана и следена от правителството, точно както при стандартните валути.

Все пак виртуалната валута ще разчита на блокчейн технология зад нея, което ще придаде оттенък на частична децентрализация, поне по отношение на трансакциите.

От друга страна обаче, ако потребителите няма да могат да добиват виртуалната валута, то това означава, че цялата блокчейн инфраструктура зад КриптоРублата ще зависи от правителството, а не от peer-to-peer свързаността между участниците в този пазар.

С други думи – платежната система ще си е съвсем централизирана, за разлика от тази при биткойн, етер, лайткойн и други криптовалути.

КриптоРублата ще може да се обменя в руски рубли свободно, като засега не е ясно как ще става това. Спекулации сочат, че ще бъдат създадени специални борси за тази цел, но официална информация липсва.

Идеята зад всичко това е да се стимулира руската онлайн икономика по начин, който не зависи от чуждестранни парични пазари или от посредници по трансакциите и който позволява на властите да го регулират и следят.

По думите на Никифоров, ако Русия не осъществи тази идея, то Европа или Азия може да ги изпревари.

За разлика от биткойн, етер и прочее, при трансакции с КриптоРублите ще бъдат изисквани и издавани документи, удостоверяващи сделките и автентичността на паричните единици. Целта на това е пресичане на възможността за пране на пари чрез новия дигитален актив.

Все пак е оставена вратичка за търговия на КриптоРубли без документи – тези виртуални пари ще бъдат таксувани от онлайн борсите с 13% такса върху стойността им. Говори се, че с данък ще се облагат и повишенията в цената на актива, но засега липсват всякакви подробности как, защо и кога това ще се случи.

Данъчното облагане би било добра превенция от генериране на печалби в резултат на спекулации и пране на пари.

Едва ли инвеститорите в криптовалути масово ще се втурнат към КриптоРублата, тъй като регулацията, вървяща с нея, ограничава възможностите й спрямо тези стоящи пред биткойн и етер.

От друга страна, ако Русия осъществи тези планове, то това може да е едно добро начало към създаване на национални онлайн пазари за търговия на национални виртуални валути, което може да се окаже първа стъпка към нова дигитална икономика.

Подобни събития вече се случват в сферата на частния бизнес, където някои от най-големите банки в света вече разработват платежна система на база блокчейн и собствена „сетълмент монета“.

Идеята е да се използват свойствата на виртуалните валути като преносител на стойност, или с друг думи – банките ще използват блокчейн за по-бързи, евтини и ефективни трансфери на фиатни пари.

Информацията за КриптоРублата идва в момент, в който се говори, че Русия планира да забрани достъпа до всички сайтове, предлагащи дигитални активи.

Китай вече забрани първичното предлагане на виртуални валути (ICO), което удари цената на биткойн с близо 40%.

По последни данни обаче, китайските власти може и да не забранят напълно криптовалутите, а само да ги подложат на регулация. Последните слухове подействаха като допинг за биткойна, който, и благодарение на търсенето от Япония, записа нови исторически максимуми, подгонвайки ниво от 6000 долара.