Замърсяването е причинило смъртта на девет милиона души в света през 2015 г., показва изследване на списание The Lancet, цитирано от ВВС.

Почти всички смъртни случаи са регистрирани в страни с ниски и средни доходи, където замърсяването е причина за една четвърт от общия брой на починалите. Бангладеш и Сомалия са засегнати най-тежко.

Замърсяването на въздуха е оказало най-голямо въздействие, като е съставлявало две трети от смъртните случаи от замърсяване. В Бруней и Швеция броят на свързаните със замърсяване смъртни случаи е най-нисък.

По-голямата част от смъртните случаи се дължи на незаразни заболявания, свързани със замърсяването, като сърдечни болести, инсулт или рак на белите дробове.

„Замърсяването е много повече от екологично предизвикателство, това е дълбока и широкоразпространена заплаха, която засяга много аспекти от човешкото здраве и благосъстояние“, заяви авторът на изследването проф. Филип Ландриган от Icahn School of Medicine в Mount Sinai в Ню Йорк.

Най-големият рисков фактор – замърсяването на въздуха, е допринесъл за преждевременната смърт на 6.5 милиона души. Това е включвало замърсяване от външни източници, като газове, и в домакинствата, като горене на дърва или въглища в затворени пространства.

Следващият най-голям рисков фактор – замърсяването на водата, е станало причина за смъртта на 1.8 млн. души, докато замърсяването на работното място е свързано със смъртта на 800 000 души в цял свят.

Около 92% от смъртните случаи са регистрирани в бедни държави, като най-голямото въздействие се усеща на места с бързо икономическо развитие, като Индия, която е с петия най-голям брой починали вследствие на замърсяване, и Китай, която е на 16-о място.

„Замърсяването на въздуха достига кризисна точка в цял свят. Допринасящ фактор за това може да е нашата зависимост от дизелови автомобили, за които е известно, че бълват по-голямо количество отровни частици и газове“, казва д-р Пени Уудс от Британската белодробна фондация.

„Това е засегнало най-тежко хора с белодробни заболявания, деца и възрастни“, допълва тя. В САЩ над 5.8% от смъртните случаи, или 155 000, са свързани със замърсяване.

Авторите на доклада отбелязват, че замърсяването на въздуха засяга бедните непропорционално, включително хората в бедни страни, както и бедни хора в богати страни.

„Замърсяването, бедността, лошото здраве и социалната недправедливост са взаимнопреплетени. Замърсяването застрашава основни човешки права, като правото на живот, на здраве, на щастие, на безопасна работа, както и на защита на децата и на най-уязвимите хора“, казва авторът на изследването Карти Сандиля от неправителствената организация Pure Earth.