Флотилия от автономни лодки пътува от Арктика до Екватора, с цел събиране на важни данни касаещи климатичните промени.

Самоуправляващите се единици, които приличат на стандартен сърф, носят името Saildrones.

Лодките са оборудвани с 6-метрови платна от карбонови нишки и 16 сензора, които събират данни за най-разнообразни неща – от температурата на водата през киселинност до съдържание на въглероден диоксид, предава CNN.

Водните дронове пътуват със скорост от 3 до 5 мили в час вършат работа, която обикновено се изпълнява от изследователски кораби - с тази разлика, че разходите при автономните малки лодки са значително по-ниски.

Базираната в Калифорния едноименна компания Saildrone, която набра финансиране от 14 млн. долара през миналия септември, посочва, че дроновете могат да свършат работата при едва 5% от разходите, които биха отишли, ако се използваше класически изследователски кораб.

Чамат Палихапития, изпълнителен директор на Social Capital, който са инвестирали в Saildrone, посочва, че технологията може да се ползва както от правителства, така и от обикновени рибари, но големият ѝ принос е точно в борбата с климатичните промени.

Saildrone не е единствената копания, която произвежда автономни плавателни съдове.

Liquid Robotics, които са собственост на Boeing, произвеждат малки лодки, които се задвижват не от вятъра, а от слънчева енергия и силата на вълните.

През тази година Saildrone е доставила 20 лодки на клиентите си, сред които изпъква и Национална океанска и атмосферна администрация на САЩ.

През юли администрацията изпрати два водни дрона на 6-месечна мисия до екватора, за да проучат климатичния феномен, известен като Ел Ниньо. Други две са отправили платна към Арктическия океан, за да следят топенето на ледовете и популацията на риба и тюлени.

Saildrone работят също и с НАСА, като помагат за калибриране на сателити, които следят солеността на водата от Космоса. Освен това, американският флот използва тези сателити, за да разкрива подводници, често използвани за трафик на наркотици.

„Идеята е, че флотилия Saildrones може да седи перманентно във водата, като по този начин разшири възможностите на граничния контрол”, казва оперативниятч директор на компанията Себастиен де Алеюкс.

Амбицията на компанията е да се разраства бързо.

„Целта ни е да осигурим 1000 Saildrones, които ще ни позволяват в реално време, във висока резолюция да следим пулса на планетата”, добавя оперативният директор на фирмата.