Това трябваше да е едно малцово уиски Macallan от 1878 г. Оказа се обаче, че няма нищо такова.

Жанг Вей, 36-годишен автор на фантастични романи от Пекин, плаща малко под 10 000 швейцарски франка (10 500 долара) за глътка от бутилката в хотел в луксозния курорт Санкт Мориц, в Швейцария. След като тестове показват, че напитката се оказва нискокачествен бленд от малцово и зърнено уиски, сумата му е възстановена напълно. Според анализа вероятността напитката да е създадена в периода 1970 – 1972 била 95%.

20-милилитровият шот бил сипан от неотваряна бутилка, на чийто етикет пишело, че е 139-годишно уиски Macallan (1878 г.). Ако бутилката бе оригинална, цената й щеше да е около 300 000 франка.

В бара в хотел Waldhaus Am See има 2 500 вида уиски. Мениджърът на хотела Сандро Бернаскони заявил пред BBC, че нямал представа, че уискито е фалшиво. Неговият баща, който бил предишният мениджър в Waldhaus, купил бутилката преди 25 години. Автентичността й обаче била подложена под съмение, когато експерти открили разминавания в етикета.

“За съжаление, в момента, в който видяхме етикета, нямаше голяма надежда, че това ще се окаже оригинална бутилка; с бутилките уиски от 18-и век често се случват подобни неща,” казва Анди Симпсън, съосновател на Rare Whisky 101, пред Bloomberg. Симпсън колекционира уиски в последните 28 години, а неговият бизнес партньор Дейвид Робъртсън преди това е бил главен дестилатор в Macallan в Шотландия.

Анализът на специализираната компания Tatlock & Thomson Ltd. също е показал, че уискито е менте.