Стотици милиони устройства, разчитащи на операционната система Android, ще могат да използват приложения на база обогатена реалност през следващата година, посочиха от Google.

Обогатената реалност (AR от Augmented reality) е технология, която комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани такива.

Амит Синх - вицепрезидентът, отговорен за операциите, свързани с виртуална реалност (VR) в Google, посочва, че компанията има редица инвестиции в новата технология, като вече е пуснала платформата ARCore, която ще позволи на разработчиците на приложения за Android да работят по такива, базирани на AR.

„Ще има стотици милиони смартфони, които ще бъдат готови за AR приложения. Към днешна дата помагаме на разработчиците да изградят опит така, че това да се превърне в ежедневен навик за тях”, казва Синх по време на технологичното събитие Web Summit, провеждано в Лисабон, Португалия.

„И когато това се случи, подозирам, че ще се случи естествена еволюция на монетаризацията”, казва шефът в Google.

Синх засегна темата за евентуални приходи от AR чрез разработката на игри или дори чрез нова форма на онлайн пазаруване.

Американската компания очаква до края на тази година 100 млн. устройства да са AR пригодни, като през следващата 2018 г. те да станат „стотици милиони”.

ARCore бе пуснат през август тази година, като устройствата, разполагащи с тази технология, са Pixel смартфона на Google и Samsung Galaxy S8. И двата телефона са от високия ценови клас, но Синх очаква в идните две години да се появят и по-нискобюджетни смартфони, готови да възпроизвеждат AR.

„Обогатената реалност ще се превърне в ключова част от повечето Android устройства през следващите няколко години”, казва Синх.

AR се превърна в поле на битката между големи конкуренти, като Apple и Google.

Apple, от своя страна, пуснаха на пазара ARKit – платформа, която помага на разработчиците да създават AR приложения за нейната iOS операционна система. По-рано през тази година шефът на Apple Тим Кук заяви, че AR ще направи iPhone „дори още по-важен”.