Администрацията на Доналд Тръмп е поискала продажба на активи, като CNN, преди да одобри сливането между Time Warner и AT&T, предава ВВС.

Информацията за преговорите се появи, след като ръководител на AT&T съобщи, че вече не очаква сделката да бъде завършена тази година. Органите за защита на конкуренцията наблюдават сливането след обявяването му през 2016 г.

Критиците, сред които и американският президент Доналд Тръмп, твърдят, че сделката ще доведе до концентрация на медийна мощ.

Предложеното закупуване от AT&T ще комбинира силата й като един от най-големите доставчици на кабелна телевизия в САЩ със силните позиции на Time Warner в развлекателната индустрия.

Наред с компанията-майка на CNN - Turner Broadcasting, Time Warner притежава киностудиото Warner Bros и HBO.

На конференция в Ню Йорк главният финансов директор на AT&T Джон Стефънс каза, че „има много ползи“ от сливането и отбеляза, че властите не са блокирали подобен род вертикално обединение от десетилетия.

Стефънс обаче каза пред инвеститорите, че компанията вече не е сигурна кога ще се случи сливането на фона на активните обсъждания в министерството на правосъдието.

Той не влезе в конкретика по отношение на преговорите, за които съобщиха Reuters и други медии, позовавайки се на анонимни източници.

„В този процес никога не съм предлагал да продам CNN и нямам намерение да го сторя“, каза генералният директор на AT&T Рандал Стивънсън.

AT&T продължава с придобиванията - на фона на опитите на компаниите да отговорят на разместването на пластовете, породено от интернет, който променя начина за достигане до аудиторията на телевизията и другите медии.

Анализаторите очакваха сделката да бъде одобрена, така че последните развития са изненадващи. Цената на акциите на Time Warner намаля с около 6%, до 89.00 долара, а акциите на AT&T поевтиняха с 0.2%, преди цената им да нарасне с 1.16%, до 33.46 долара.

Регулаторите за защита на конкуренцията в министерството на правосъдието трябва да прегледат предложението, а не президентът.

Те проучват въпроси като дали AT&T може да увеличи цените за съдържението на Time Warner за други компании, тъй като това ще доведе до по-високи разходи и в крайна сметка може да се отрази на потребителите.