За седма година конкурсът Mtel Media Masters отличи най-добрите журналистически материали в сферата на технологиите, иновациите и науката. Над 130 бяха подадените кандидатури в шестте категории на надпреварата.

Темата на церемонията по награждаването през тази година бе „Петата власт”, като тя бе основен акцент и в речта на специалния гост на събитието – Мери Хокадей, ръководител на BBC World Service English.

В категорията „Печатни медии – дълги форми” приза взе Христо Николов от в. 24 часа с материала си „140-грамова джаджа спасява човешки животи”. В „Печатни медии – кратки форми” бе отличена Женя Милчева от сп. Осем с „Установихме ръста на Хаджи Димитър”.

Призът за „Интернет медии – дълги форми” бе връчен на Ваня Милева, Наука OFFNews за „Науката доказва: Ако има хаос по пътищата, правителството е корумпирано”. В категория „Интернет медии – кратки форми”, награда не бе присъдена по решение на журито на конкурса.

В „Електронни медии – дълги форми" наградата взе Живко Константинов от NOVA телевизия за материала „След края на света”. За „Електронни медии – кратки форми” бе отличен Петър Георгиев от БНТ за репортажа „Заразени с омраза, социалните медии търсят лекарство”.

Тази година бе връчена и специална награда на Антон Оруш за цялостен принос в отразяването на историята на технологиите.

Специалният гост на събитието Мери Хокадей говори за световните тенденции и предизвикателства пред журналистиката като фалшивите новини, влиянието на новите технологии и социалните мрежи и опитите за вмешателство в работата на медиите.

Седмото издание на конкурса стартира през юни, като срокът за подаване на кандидатури бе до началото месец октомври. Всички подадени материали бяха оценявани от жури в състав: Сибина Григорова, изпълнителен директор на WebCafe, Мария Милкова, журналист от NOVA телевизия, Ирина Недева, продуцент в програма „Хоризонт“ на БНР, Начо Стригулев, редактор в сп. Мениджър и Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в-к 24 часа.

От 2010 г. досега Mtel Media Masters отличава най-добрите журналистически разработки, показващи как технологиите, иновациите и научните открития влияят върху живота ни и го променят.

Инициативата за конкурса е на Мтел, а негови организатори са Центърът за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“.

Експертите на неправителствените организации приемат номинираните материали и подпомагат работата на независимото жури, което не включва представители на Мтел и определя победителите в конкурса.