Цените на акциите в Азия се понижиха днес, след като икономическите данни от Китай разочароваха.

Продажбите на дребно в Китай нарастват с 10% на годишна база, докато промишленото производство бележи ръст от 6.2%. И в двата случая резултатите не оправдаха пазарните прогнози, което доведе до поевтиняване на австралийския долар.

Непосредственият ефект при акциите бе ограничен, като китайският индекс на сините чипове CSI300 губи 0.4%, а фючърсите на щатския S&P 500 се понижават с 0.1%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита спад от 0.1%, след две поредни сесии на понижения, докато австралийският основен индекс изгуби 0.8%.

Японският Nikkei успя да възстанови 0.5% от стойността си след четири поредни губещи сесии.

Инвеститорите изчакват за евентуални признаци за компромис по отношение на данъчната политика в САЩ, след като в четвъртък републиканците в Конгреса представиха план, според който корпоративните данъци ще бъдат намалени година след конкурентния проектозакон на Камарата на представителите.

На Уолстрийт резкият спад в цената на акциите на General Electric бе компенсиран от секторите с високи дивиденти, в това число компаниите за потребителски стоки и комунални услуги.

Dow Jones се повиши с 0.07% вчера, докато S&P 500 добави 0.10% към стойността си, а Nasdaq нарасна с 0.1%.

General Electric понижи дивидента си с 50% и намали прогнозата си за печалбата, докато в същото време представи план, който стеснява фокуса на компанията върху авиацията, добива на енергия и здравеопазването.

На валутните пазари бе спокойно, като доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 94.510 пункта. Еврото бележи ръст от 0.03%, до 1.1668 долара.

Паундът се търгуваше близо до нивото от 1.3113 долара, след като вчера падна до 1.3063 - на фона на опасенията, че британският премиер Тереза Мей губи част от позициите си.

Доларът остава без промяна на ниво от 113.68 йени, след като вчера се оттласна от подкрепата при 113.25.

Повишението на лихвите по щатските държавни облигации като цяло направи по-атрактивно купуването на долари с пари, взети назаем във валути, където лихвите са по-ниски, като японска йена и швейцарски франк.

Изнесени вчера данни показаха, че спекулативните къси позиции при йената са скочили до най-високото си ниво от януари 2014 г., докато при швейцарския франк са достигнали връх от декември 2016 г.

Лихвата по 2-годишните щатски държавни облигации нарасна до нов деветгодишен връх вчера, свивайки спреда с лихвата по 10-годишните книжа до най-ниското му ниво от 2007 г.

На суровинните пазари златото се търгуваше без промяна на ниво от 1 276.83 долара за тройунция. През по-голямата част от миналия месец цената на метала се задържа в рамките на 15 долара от 100-дневната си пълзяща средна, която в момента е на ниво от 1 277 долара за тройунция.

Цената на петрола се движи в тесен рейднж, след като напрежението в Близкия изток и рекордното ниво на дългите позиции от страна на фонд мениджърите балансираха ръста на производството в САЩ.

Цената на щатския лек суров петрол бележи спад от 5 цента, до 56.71 долара за барел, докато фючърсите от сорта брент поевтиняват с 8 цента, до 63.08 долара за барел.