Британският паунд поевтинява днес на фона на увеличаващите се проблеми на британския премиер, след като се появи информация, че 40 депутати на Консервативната партия подготвят искане за свалянето на Тереза Мей, а преговорите около брекзит наближават ключов краен срок.

Доларът получи подкрепа спрямо другите основни валути, след като лихвите по щатските държавни облигации скочиха и паундът поевтиня, въпреки че вниманието на инвеститорите бе насочено основно върху планираните данъчни реформи в САЩ.

Паундът губи 0.55%q до 1.3120 спрямо долара и се отдалечава от осемеседмичния си връх от 1.3229 долара, достигнат в петък на фона на по-добрите от очакваните данни за британската промишленост.

“През уикенда в медиите се появи негативна информация за премиера Тереза Мей, а пазарът стартира седмицата с осмислянето й, което обезцени паунда,” казва Кйосуке Сузуки, директор на валутните операции на Societe Generale в Токио.

През уикенда Sunday Times писа, че 40 депутати от Консервативната партия на Мей са се договорили да подпишат писмо за недоверие към премиера и да поискат оставката й.

За предизвикването на избори за нов председател на партията се необходими само още 8 гласа.

Министърът, отговарящ за брекзит - Дейвид Дейвис, заяви вчера, че Великобритания няма да предложи конкретна цифра или формула за толкова колко смята, че дължи на ЕС.

Спрямо йената, паундът за последно се търгуваше с понижение от 0.45% на ниво от 149.12 йени.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатската валута спрямо кошница от шест други основни валути бележи повишение от 0.15% до 94.533 пункта.

Индексът приключи предходната седмица с понижение от 0.6% на фона на разочарованието на инвеститорите, че предложените данъчни реформи в САЩ може да бъдат забавени до 2019 г., вместо да бъдат приложени още през 2018 г.

Доларът поскъпва с 0.1%, до 113.660 йени. Еврото пък изгуби 0.1%, до 1.1653 долара.

Австралийският долар поевтиня с 0.05%, до 0.7655 щатски долара и се доближи до 3.5-месечното дъно от 0.7625, достигнато в края на октомври.

Новозеландският долар се обезцени с 0.15%, до 0.6923 щатски долара.