През 2018 г. инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. удвоява залозите си в полза на световната икономика. “Оптимизъм в края на цикъла” е основната тема, която подкрепя седемте основни предложения за сделки на банката.

Позицията на Goldman е далеч от тезата “Америка на първо място.” При рисковите активи стратегиите на банката показват препочитания към развиващите се пазари; на влутните пазари са предпочитани обвързаните със суровините валути и еврото, пише Bloomberg.

За сравнение, в идеите за сделки през миналата година доминираха опасенията от това, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да навреди на световната търговия.

Ето и кои са седемте най-добри сделки предлагани от Goldman Sachs за 2018 г:

Ръст на лихвите по дългосрочните щатски държавни облигации

За първи път от 2013 г. лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации ще достигне 3-те процента през 2018 г., според Goldman.

Анализаторите на банката препоръчват на инвеститорите да се позиционират за четири вдигания на лихвите през 2018 г. и нарастваща лихва по дългосрочните облигации като скъсят 10-годишните щатски държавни ценни книжа и излязат от позицията, ако лихвите паднат до 2%.

Нарастващата лихва по дългосрочния дълг е в разрез с това, което обикновено се случва, когато Фед затяга паричната си политика, но според Goldman този път нещата са различни. Комбинацията от несигурността около инфлацията и свиващия се баланс на Фед би трябвало да повиши лихвите по дълга, особено във втората половина на годината.

Поскъпване на еврото

От Goldman прогнозират, че обменният курс между еврото и йената ще достигне 140, или малко повече от 5% над настоящите нива, със стоп при 130. Според банката, поскъпването на еврото през тази година се дължи основно на закриванe на къси позиции на фона на отслабването на политическите рискове, а притокът на средства към деноминираните в евро активи ще продължи.

Имайте предвид обаче, че прогнизата на банката за 2017 г., че доларът ще бъде победител вследствие на популизма на развитите пазари, не беше много успешна.

Първо чужденците

Продължаващият синхронизиран световен икономически растеж е добър за икономиките на развиващите се пазари, според Goldman, която препоръчва дълги позиции в индекса MSCI Emerging Market.

Подобряващите се перспективи по отношение на печалбите на компаниите в развиващите се икономики и относително евтиният пазар в сравнение с акциите в САЩ би трябвало да повишат този индекс с 15% до 1 300 пункта, според банката, която би излязла от позицията, ако той се понижи с 8% от настоящото си ниво от 1125 пункта.

Рефлацията в Европа

Прогнозираната средна инфлация в еврозоната за петгодишен период ще нарасне до 2%, според Goldman Sachs.

Това е ниво, невиждано отпреди срива в цените на петрола през 2014 г., отбелязват от Goldman Sachs, които поставят 1.5% като стоп за тази позиция.

Разминаване в кредитирането

Кредитният цикъл в САЩ започва да става малко по-дълъг, докато на развиващите се пазари той е “по-къс и по-приятелски настроен,” пишат от Goldman Sachs.

Goldman препоръчва да се залага на дълга на развиващите са пазари деноминиран в долари през индекса J.P. Morgan EMBI Global Total Return и срещу щатските джънк облигации чрез индекса iBoxx USD Liquid High Yield. От банката съветват инвеститорите да държат с около 50% повече дълги позиции на развиващите се пазари от късите джънк позиции и от начална точка 100, да се целят в доходност 106. От тези позиции трябва да се излезе при понижение до 96, според Goldman.

Това е един от малкото класове активи на развиващите се пазари, които все още не са се възстановили от разпродажбите, които последваха изборната победа на Доналд Тръмп.

Азиатски валути

От Goldman Sachs препоръчват дълги позиции в кошница валути, включваща индийската рупия, индонезийската рупия и южнокорейския вон и скъсяване на сингапурския долар и японската йена.

Този тип сделка предлага положителна лихвена разлика от около 4%, а в дългосрочен план е диверсифицирана между валутите на държави, които внасят суровини и такива, които изнасят, казват от Goldman.

Метали

Цените на промишлените метали би трябвало да продължат да растат на фона на ръста на търговията и активната глобална дейност, като от Goldman смятат, че от тази тенденция може да се извлече печалба чрез валутна търговия.

Кошница валути с по 25% тежест на бразилския реал и чилийското песо и 50% на перуанския сол би трябвало да донесе обща доходност от 8% спрямо долара, прогнозират от банката. Инвеститорите трябва да излязат, ако тази позиция падне с 4% от настоящите нива.

“През последните две десетилетия и трите валути от дългата позиция на сделката са реагирали надеждно при ръст в световната търговия и външното търсене,” според Goldman Sachs. “Нещо повече, всяка от тях се е представяла особено добре в десетилетието преди кризата, период, в който имаше силен глобален икономически растеж и ръст в цените на промишлените метали.”