Alibaba вече е най-голяма компания за търговия на дребно в света, след като още миналата година успя да изпревари щатската Wal-Mart, пише Investopedia.

Основателят на компанията Джак Ма днес е един от най-богатите хора в света със състояние от 47.4 млрд. долара, определящи му 11-а позиция в подреждането, изготвяно от Bloomberg.

Именно той е и в основата на успехите на Alibaba, която успя да разшири и по този начин диверсифицира бизнеса си със създаването или инвестициите в дружества от други сектори. Днес Alibaba осъществява дейност в над 200 държави по света, като освен Alibaba.com, китайският портал 1688.com и AliExpress.com, гигантът притежава още много дъщерни дружества.

Вижте само част от най-големите компании, които Alibaba притежава днес:

Lazada

През юни тази година Alibaba Group обяви, че ще инвестира нови 1 млрд. долара в Lazada Group, с което ще увеличи дела си в дружеството до 83%.

Първоначалната инвестиция на Alibaba в сингапурската компания бе осъществена година по-рано, след като бе придобит дял на стойност 1 млрд. долара от основателя й. Днес Lazada се фокусира в онлайн търговията на шест пазара в Азия – Виетнам, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и Тайланд.

South China Morning Post

Alibaba Group купува South China Morning Post, което е англоезичен вестник, базиран в Хонконг през декември 2015 г. за сумата от 266 млн. долара. Плановете за тази покупка са за разрастване на медийната и развлекателната част от бизнеса на групата.

AutoNavi

Alibaba Group купува китайската навигационна компания AutoNavi през 2014 г. Дружеството предоставя данни на Google за картите на търсачката в Китай, но работи и с Apple. Приложението на компанията се ползва от около 100 млн. потребители в страната.

Taobao

Alibaba Group основава Taobao през 2003 г. като маркетплейс, или услуга близка до Ebay и Amazon в САЩ. Именно по това време eBay навлиза в Китай като придобива основния конкурент Eachnet.

Alipay

The Alibaba Group основава услугата за онлайн разплащания Alipay през 2004 г., като днес тя се ползва от около 400 млн. души. Днес Alipay, която функционира под дъщерната компания на Alibaba Ant Financial Services Group е по-голяма дори от PayPal, а през август тази година обяви плановете си за партньорство с Yelp, което цели разрастването на Запад.

Освен че осигурява онлайн разплащанията на собствения си бизнес, Alipay си партнира и с MasterCard и Visa.

Alibaba Pictures Groups

Alibaba Pictures Group Ltd. е новото име на ChinaVision Media, след като Alibaba Group купува 60% от нея през 2014 г. за сумата от 804 млн. долара. От 2015 г. това е най-голямата китайска компания за забавления и производство на филми.

Aliwangwang and Laiwang

Alibaba Group стартира Aliwangwang през 2004 г. като собствена чат платформа, с която клиентите могат да отправят запитвания към продавачите на съответната стока или услуга. Днес това е втората най-голяма чат платформа за чат в страната след WeChat. Alibaba също така притежава и друга платформа за чат – Laiwang, която също си съперничи с WeChat.

Ali Health Information Technology

Ali Health е здравното дружество в групата на Alibaba, като инвестицията в нея е осъществена малко, след като компанията стартира през 2014 г.

Днес Alibaba се оценява на около 475 млрд. долара. Акциите на компанията завършиха вчерашната сесия на ниво от 185.43 долара.