Храните, които японците традиционно ядат по Коледа
Коледа може да не е национален празник за всички, в Япония обаче няма липса на празнично настроение по това време на годината.
Много традиционни коледни декорации, като камбанки, елени и други, са съчетани с обичайни сладки изделия точно по Коледа. Други храни пък са традиционни за зимния сезон.
Предлагаме ви кратък преглед на най-любите храни на японците през коледните дни.
Коледен кекс
Става дума за ягодови кексчета, които в последно време са се превърнали в неофициален коледен десерт. Много семейства се черпят с тях, особено след прибиране у дома в края на работния ден. Тези кексчета традиционно са оцветени в бяло и червено.
Горещо саке
То традиционно се консумира през студените месеци. Топлината на напитката замаскира ниското съдържание на ликьор. Отлично се съчетава със солени храни или пък такива, съдържащи сметана.
Коледни уагаши
Уагаши (Wagashi) e традиционен японски сладкиш. Той е идеален за коледния сезон. Японските сладкари създават уагаши и манджу в коледни форми, например елен, дядо Коледа, пудинг и снежен човек.
Юзу
През периода – средата на ноември – средата на януари, е сезонът на юзу. Става дума за японски цитрус, който съдържа обилна доза витамин С.
KFC
Пилешкото месо, а в частност и KFC, са популярни в Япония по време на коледните празници. Много семейства си поръчват наготово храна за трапезата. Тази традиция да се поръчва от веригата за бързо хранене се заражда още през 70-те години на 20 в.
Вечеря за двама
Коледа е повод за много японци да си организират романтични срещи. Всеки партньор се облича празнично, за да се насочат после заедно към ресторант. Празникът от години се използва като своеобразен Ден на Св. Валентин.