До 27 ноември кандидатите за предлагания дял, собственост на Столична община в Общинска банка, трябва да изготвят своите оферти. Или иначе казано, остават 2 работни дни до крайния срок.

Окончателните оферти за предлаганите 67.65% от банката трябва да бъдат подадени седмица по-късно (4 декември).

Малко над 2/3 от капитала на банката се предлагат за минимум от 45.65 млн. лв.

Общинска банка е 15-а по големина банка в страната с активи за близо 1.52 млрд. лв. към 30 септември 2017 г. Година по-рано активите на контролираната от Столична община банка се равняваха на малко над 1.3 млрд. лв., сочат данни на БНБ.

За първите девет месеца на 2017 г. Общинска банка отчита печалба от 2.879 млн. лв., или двойно повече спрямо година по-рано, когато бе реализиран финансов резултат от 1.4 млн. лв.

Новият собственик на банката може да е стратегически инвеститор – банкова или кредитна институция, лицензирана за извършване на пълния обем от банкови дейности в държава от Споразумението за Европейско икономическо пространство, и да има рейгинг, не по-малък от BB- по скалата на S&P.

Заинтересованото лице може да е финансов инвеститор, което обаче трябва да е с предмет на дейност създаване и учредяване на фондове и/или привличане и/или набиране и управление на финансови активи, придобиване и управление на акционерни и/или дялови участия, да има нужния опит и репутация в управлението на фондове и финансови активи.

Този тип инвеститори трябва да докажат, че към датата на подаване на офертата има набран или привлечен капитал от най-малко 20 млн. лв.

Депозитът за участие е парична вноска в размер на левовата равностойност на 3 000 000 (три милиона) евро.

С евентуалната продажба на Общинска банка консолидацията на банковия пазар у нас ще продължи с пълна сила. Припомняме, че до крайния срок за подаването на обвързващите оферти за ТБ Виктория бяха подадени предложения от Инвестбанк и Българо-Американска Кредитна банка (БАКБ).

Знае се официално, че нови собственици търсят и от Банка Пиреос, докато Първа инвестиционна банка преди около 6 месеца ангажира Citigroup Global Markets Limited (Citi), в качеството на финансов съветник, във връзка с преглед на стратегически възможности за банката.

Разглежданите възможности включват: стратегически партньорства и/или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори, емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

Официално, собственикът на Банка ДСК у нас – унгарската OTP, пък потвърди желанието си за разрастване в региона, включително и в България.

До края на годината се очаква да приключи и вливането на СИБАНК в ОББ, което е една от най-големите сделки в страната за настоящата 2017 г.

Припомняме, че белгийската KBC заплати 610 млн. евро за една от най-големите банки у нас и лизинговото дружество Интерлийз. Така от 1 януари обединената структура, която ще функционира под името ОББ, ще е третата по големина банка в страната.