Много хора очакват с нетърпение времето, в което не се работи и се отбелязват празници, като Коледа, но прекарването на времето с роднини може да повлияе на празничното настроение.

Според психолога от Станфордския университет Емма Сеппала, има начин човек да се справи с тъгата по празниците.

"За някои хора празниците са стресиращи - или защото са самотни, или защото са финансово затруднени, или пък защото прекарването на времето с роднини не минава лесно," според Сеппала пред CNBC.

Когато изпаднете в подобно състояние, нарасналият стрес и тревожност активират реакция от типа "да се бориш или да бягаш", обяснява Сеппала.

Това може би е причината, поради която някои хора избират да "бягат" (метафорично) и се впускат в прекомерната консумация на алкохол или храни, или дори буквално влизат в спорове с роднини, добавя тя.

"Празниците, които обикновено са време, в което хората се събират заедно, могат да бъдат стресиращи. По ирония на сърбата, стресът намалява спосбността ни наистина да контактуваме с другите, изразявайки съпричастност," казва тя.

"В резултат на това ние можем и да прекарваме времето си с други хора, но да не формираме някакви смислени отношения. Човек може да се чувства самотен и в тълпа от хора, или сприхав, или дори тъжен."

Сеппала посочва, че предвид факта, че хората и семействата живеят все повече разделени, от когато и да било, ако гледате на празниците като на възможност да се съберете с близки и приятели, това може да ви позволи да заздравите тези лични отношения.

"Социалните отношения и любовта водят до освобождаването на хормони, като окситоцин в тялото, което ни кара да се чувстваме по-обвързани с хората, по-доверчиви, по-отпуснати и щастливи," казва тя.

Може и да не е лесно да преодолеете различията си, особено ако чувствате семейните или приятелските събирания като задължителни, но винаги има начини да контролирате собственото си емоционално изживяване.

Ето няколко научно подкрепени съвета, които Сеппала препоръчва за преодоляване на стреса:

Бъдете честни по отношение на това какво се случва

Когато започнете да усещате, че нивото на стреса у вас се повишава, Сеппала препоръчва да се успокоите, като определите и назовете от какво идва той и след това си поемете дълбоко въздух.

"Проучвания сочат, че дори само определянето на начина, по който се чувстваме, понижава стреса," казва Сеппала. "Така че само признаването на емоциите пред самите вас или пред някой друг, може да започне да успокоява нещата."

Ако не можете да говорите с никого за вашите емоции, зпаисването им може също да свърши работа.

Сеппала също така твърди, че "дишането има много силен ефект."

"Можете да свалите сърдечния си ритъм и кръвно налягане бързо, като дишате по-дълбоко и като забавяте издишванията си. Ще почувствате ефекта незабавно," според нея.

Спомнете си за какво сте благодарни

"Когато сме стресирани, ние се концентрираме върху всичко, което не е наред, забравяйки за всичките положителни неща, които са се случили през деня, като това, че сте обядвали много добре или сте говорили с приятел," казва Сеппала.

Проучвания сочат, че всъщност всеки ден ни се случват три пъти повече положителни неща, отколкото отрицателни.

Ако си спомните за тези положителни моменти и мислите за неща, които ви карат да се чувствате добре, това засилва щастието, подбрява отношенията ви и здравето и понижава стреса.

"Спомнете си всичките неща, за които се чувствате късметлия и всички неща, които имате, ще ви помогнат да си спомните за цялото изобилие, което имате в живота си," казва Сеппала.

Без мобилни устройства

"Много хора мислят само как да контролират храната, която приемат по празниците. Това, което забравяме обаче, е да упражняваме контрол и върху използването на мобилни устройства," казва Сеппала.

Тя дава за пример проучване, което показва, че когато отделите време, за да възприемете наистина положителните си изживявания, вашето щастие нараства много повече.

"Независимо дали сте със семейството си и приятелите си или пък си играете на дивана с котката си, се наслаждавайте напълно на тези моменти, вместо да се концентрирате върху смартфоните си или да търсите своя селфистик, за да качвате снимки в Instagram или Facebook," казва тя.

"Когато постоянно проверявате устройствата си, вие пропускате моменти и нарушавате цялостното изживяване," казва тя. "Мислите как да направите идеалната усмивка пред камерата, но всъщност вече не присъствате напълно при нещото, което първоначално ви е накарало да се усмихнете искрено."

Коцентрирайте се върху другите, а не върху себе си

Празниците са време, в което се виждате с роднини или приятели, които може да не сте виждали от известно време и които може да имат склонност да правят нетактични коментари. Това са моментите, в които всъщност трябва да не забравяте, "Не става въпрос за мен, а за теб."

"Когато се чувстваме непоскойни, сме по-склонни да мислим себе си. В резултат на това, не виждаме гледната точка на другите и не осъществяваме връзка с тях," казва Сеппала. "Тайната е да се концентрирате върху другите: Попитайте ги как са днес, концентрирайте се върху това какво можете да направите за тях."

Може да ви се наложи да преглътнете гордостта си, но според Сеппала, "отношенията и общуването ви ще се облагодетелстват от това и ще се почувствате по-добре", защото състраданието намалява стреса и увеличава щастието.

Сеппала препоръчва, че независимо дали слушата стара леля, която разказва за пореден път една и съща история, миете чинии или сипвате топли ястия за бедните, нейните проучвания показват, че така не само ще бъдете по-щастливи, но и по-здрави.

"Когато служиш и помагаш на другите, това ти дава усещане за смисъл и цел. И наистина, какво всъщност искат хората около вас? На тях вероятно им пука по-малко за подаръци, отколкото за вашата любов. Така ще си тръгнете от празниците, изпълнени с енергия вместо изтощени и всички ще са щастливи," казва тя.