Горенето на неизползваеми дрехи от веригата магазини Hennes & Mauritz AB (H&M) помага на шведска електроцентрала да замени въглищата завинаги, съобщава Bloomberg.

Електроцентралата във Вастерас, Северозападен Стокхолм, се отказва от отоплението с въглища и цели да се отърве напълно от фосилните горива до 2020 г. За целта изгаря рециклиран дървен материал и боклук, включително дрехи, които H&M не може да продаде.

„За нас това е материал, способен да гори“, казва Йенс Нерен, ръководител на отдел „Доставки на гориво“ в компанията Malarenergi AB, която притежава и управлява 54-годишната електроцентрала на около 100 км от Стокхолм. „Целта ни е да използваме само възобновяеми и рециклирани горива“, допълва той.

Макар че Швеция се гордее с почти напълно освободената си от въглероден диоксид електрическа система, благодарение на ВЕЦ-овете, ядрените централи и ветропарковете, някои общини продължават да използват въглища и петрол, за да отопляват домове и офиси в студените зимни дни.

Най-голямата икономика на Скандинавския полуостров се надява, че използването на биогорива и боклук от старите електроцентрали ще помогне за пълното освобождаване от фосилни горива за производство на енергия до края на това десетилетие.

Malarenergi има договор със съседния град Ескилстуна за изгаряне на боклука му, част от който идва от централния склад на H&M в същия град. “H&M не гори никакви дрехи, които са безопасни за използване“, казва Йохана Дал, ръководител на отдел „Комуникации“ на веригата магазини за дрехи.

„Но ние сме правно задължени да гарантираме, че дрехи, които съдържат плесен или не отговарят на стриктните ни ограничения за химикалите, ще бъдат унищожени“, допълва тя.

Тази година електроцентралата във Вастерас е изгорила около 15 тона непотребни дрехи от H&M спрямо около 400 000 тона боклук, съобщава Нерен. Malarenergi има договори с няколко близки града да получава боклук и дори внася отпадъци от Великобритания, за да захранва основния си котел.

Електроцентралата, която доставя ток на около 150 000 домакинства, гореше по 650 000 тона въглища в пика си през 1996 г.

Във вторник последният кораб, натоварен с въглища, пристигна във Вастерас, за да осигури на последните два оставащи генератора с фосилни горива от 60-те години на миналия век достатъчно запаси до 2020 г.

Тогава ще бъде добавен нов котел на дърва, в допълнение към съществуващите котли, работещи с биогориво и отпадъци.