Когато Гордън Гънд поема контрол над състоянието, което неговия баща му завещава, вероятността да не прави нищо и да се наслаждава на парите си е много голяма.

Гънд обаче, който в момента е на 78 г., не е обикновен наследник. Той започва да инвестира през 70-те години, горе-долу по същото време, когато губи зрението си.

Той купува дялове в баскетболния отбор Кливланд Кавалиърс, в биотехнологичната компания Gilead Sciences Inc. и в Align Technology Inc., чиито пластмасови приспособления за изправяне на зъби са изполвани от пациентите, които не искат да слагат метални брекети.

Неговият дял в Align, който е оценяван на 29 млн. долара при IPO-то на компанията през 2001 г., вече струва 1.7 млрд. долара, с което състоянието на Гънд нараства до най-малко 2.3 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Компанията отчита по-голяма печалба от очакваната в 10 от последните 11 тримесечия, а цената на акциите й скача със 169% през годината. Това е и най-добре представящата се акция в състоящия се от 62 компании индекс S&P 500 Health Care.

Приспособленията на Align се използват и от тийнейджъри, и от възрастни. Компанията обяви тази година, че 5 милиона пациенти са започнали да използват Invisalign, с което приходите й скачат с 38% на годишна база през третото тримесечие, пише Bloomberg.

Подобен тип увеличаване на богатството при наследниците е рядко срещано.

“На теория, мотивацията винаги е по-голяма при основателите на компаниите, отколкото при техните наследници,” казва Доминк Самюелсон, главен изпълнителен директор на Campden Wealth.

Богатството на Гънд и неговите братя и сестри води началото си от техния баща Джордж Гънд Втори, който купува патента за безкофеиновото кафе за САЩ, след като той е взет от германския му собственик по време на Първата световна война.

Той комерсиализира процеса, преди да продаде марката Kaffee Hag на Kellogg Co. в края на 20-те години за 10 млн. долара, основно в акции. Днес фамилията Гънд остава един от най-големите акционери в компанията с дял от 7.5%, който се оценява на 1.6 млрд. долара.

Офисът на Гънд в Принстън, Ню Джърси, е отрупан със сувенири от неговата кариера, сред които и фланелка с подпис на ЛеБрон Джеймс, звездата на отбора на Кливланд Кавалиърс, чиято стойност е нараснала 20 пъти за двете десетилетия, в които той е акционер.

Той започва да инвестира преди близо половин век, след четириседмичен престой в болница в бившия Съветски съюз, който не успява да спаси зрението му. Гънд се завръща у дома твърдо решен да остави своя следа в бизнеса и малко след това става един от първите инвеститори в рисков капитал в САЩ.

“По онова време бяхa само Kleiner Perkins и неколцина други,” казва Гънд, визирайки компанията за рисков капитал от Силициевата долина, основана през 1972 г.

Пигментоза на ретината

Гунд страда от пигментоза на ретината - дегенеративна болест на очите, и е сляп от 1970 г. Процесът по търсенето на лек за болестта заема по-голяма част от неговото време.

Той съосновава фондация за борба с болестта през 1971 г. и заедно със съпругата си Лаура и свои роднини, дарява над 200 млн. долара за изследвания на болестите, свързани с ретината.

Слабо осветеният офис и почукванията на неговия бял бастун са сред малкото неща, които издават неговото състояние. Той рядко използва брайлова азбука и разчита на дългогодишния си асистент, който му чете инвестиционни предложения и новинарски история.

Той твърди, че по време на срещи успява да преценява хората, като внимателно се концентрира върху техните думи и нюанси на гласа, за да вземе решение за евентуално ново бизнес начинание.

Освен че е завършен бизнесмен, милиардерът е и приличен скиор, според бившия комисар на НБА Дейвид Стърн, който понякога кара ски с Гънд в Колорадо.