Това, което повечето хора вече знаят, е, че потенето е начинът, по който тялото ни реагира, за да се охлади - по време на тренировка, интензивна физическа активност или дори стресова ситуация.

Но знаете ли, че има два вида потни жлези, които, за щастие, са причината, поради която не е нужно да се пръскаме с дезодорант?

Потта се състои главно от вода (Н20) и сол (Na +). Ето защо адекватната хидратация е изключително важна, така че тялото ви да има възможност да се охлади. Ако сте дехидратирани и имате тренировка, освен че вероятно няма да се чувствате много добре, тялото ви няма да може да се охлади и да регулира правилно температурата.

Същото важи и за необходимостта от хидратация след интензивна тренировка. Ако не компенсирате загубата на пот с подходящ прием на течности, особено за тези, които извършват интензивна физическа активност, може да се наблюдава дехидратация, както и цялостно повишаване на телесната температура.

Два различни типа потни жлези

Екринен и апокринен са двата вида потни жлези, които тялото ни има. Екринните жлези са тези, които са отговорни за охлаждането на тялото, когато се повиши температурата му.

Те се намират по цялото тяло и се отварят на повърхността на кожата, което позволява на потта да се изпари, причинявайки охлаждащ ефект.

Апокринните потни жлези, от друга страна, се намират под ръцете и в областта на слабините - области, където обикновено има по-концентрирани космени фоликули.

Тези жлези също се задействат от повишената телесна температура, но най-често се активират по време на стрес, тревога или хормонални колебания. Тази пот е малко по-млечна и се смесва с бактериите върху кожата, което води и до не толкова приятен мирис на тялото.

Повече пот означава ли, че тренировката ви е по-трудна?

Количеството на пот, която отделяте, зависи от теглото, пола, усилието, възрастта, къде живеете (климат) и дори генетиката. Един човек с наднормено тегло ще се изпоти по-лесно, защото количеството енергия, необходимо за извършване на конкретна дейност, е по-високо.

Освен това трениран човек ще започне да се поти по-бързо от този, който не е, защото тялото е умно и готово да се поти, за да се охлади по време на тренировка.

Как да контролирате потенето

1. Правилно хидратиране

Повечето хора обикновено са почти хронично дехидратирани! Уверете се, че консумирате препоръчителните 30 мл вода на килограм телесно тегло на ден. Ако правите упражнения повече от един час, добавете допълнителни 0.5 литра за умерен интензитет, 1 литър за висок интензитет и 1.5 литра за изключително висока интензивност.

Най-важното е, че трябва да пиете вода, дори когато не сте жадни! Усещането за жажда всъщност е знак, че тялото ви се нуждае от помощ да се справи с хидратацията, а не инстинкт.

2. Измийте се предварително (и след това, разбира се!)

Ако е възможно, измийте всякакъв грим или лосион, който сте сложили. Те могат да блокират порите и да предотвратят охлаждането на тялото ви по начина, по който трябва.

3. Подходящо тренировъчно облекло

Не купувайте не-дишащи тъкани за тренировките си. Така не само ще се чувствате по-добре, но и ще позволите на тялото ви да се охлажда.

Как да разберете дали се потите твърде много?

Ако смятате, че се потите прекалено много, дори без тренировки и стресови ситуации, консултирайте се с вашия лекар дали не страдате от състояние, наречено хиперхидроза.

Хората с това състояние се оплакват от потни длани, подмишници и дори глава. Не се притеснявайте да питате и да се изследвате и за хормонални проблеми.