Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware за България и EMEA, както и директор бизнес развитие за интегрирани продукти и решения на VMware за Европа.

Притежава над 18 години управленски опит с фокус върху стратегическо и бизнес развитие на центрове за развойна дейност в глобален аспект. Присъединява се към VMware през 2007 г., след придобиването на българо-швейцарската компания Sciant, където заема длъжността главен финансов директор.

Диана Стефанова управлява най-голямото звено за развойна дейност на VMware в региона. Вижте какво заяви тя в интервю за Profit.bg:

Г-жо Стефанова, през тази година VM Ware България отбеляза своята 10-а годишнина. Колко важна е ролята на българското подразделение в общата дейност на компанията, която е един от световните лидери в сферата на облачните технологии?

За последното десетилетие VMware България се превърна в един от най-стратегическите и успешни центрове на VMware на глобално ниво, основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка). Екипът в България има ключова роля в разработването на продукти и услуги, които помагат на клиентите ни да са по-ефективни и конкурентноспособни.

През годините успяхме да разраснем екипа си четири пъти и развихме дълбока бизнес и технологична експертиза, заради което работим по едни от най-иновативните решения на компанията. През 2015 г. създадохме в България първия по рода си за VMware център за професионални софтуерни услуги и персонализирани решения (PSCoE).

Същата година в София отвори врати и лаборатория за иновации с развойна дейност в сферата на технологиите с отворен код (Open Source) и Интернет на нещата (IoT). В бъдеще планираме да продължим инвестициите си в региона. Имаме за цел да превърнем офиса тук в още по-атрактивна локация за български и чужди специалисти, които да работят и живеят в София.

Компанията планира да удвои броя на служителите си в България до 1 500 в рамките на няколко години. Кои са основните продукти и услуги, по които работят специалистите в българския офис?

Специалистите ни в София разполагат с богата експертиза в областта на виртуализацията, управлението и автоматизацията на виртуални инфраструктури, възстановяване на данни при бедствие, анализиране на големи масиви от данни и други.

С разнороден екип от таланти от над десет националности, в българския офис се създават ключови продукти и решения за нуждите на някои от най-големите световни компании. В допълнение към съществуващите възможности за кариерно развитие в областта на информационните технологии, разработването на продукти и решения, оценката на качеството и техническата документация, екипът ни тук разгръща експертизата си и в посока бизнес операции – оформят се специализирани екипи със задълбочени знания в областта на финансите, бизнес анализите и бизнес интелиджънс (BI).

Всичко това трансформира VMware България от чисто развойно звено в стратегически мултифункционален хъб с богато портфолио от продукти, персонализирани решения и широк спектър от оперативни и бизнес дейности.

Какви са основните тенденции, които очаквате да доминират в сферата на облачните технологии и в софтуера за виртуализация през 2018 г. и в средносрочен план?

Следващата година очакваме още по-бързо развитие на Интернет на нещата и на умните устройства и технологии. С навлизане на интернет на нещата ще трябва отново да променим начина, по който гледаме на центровете за данни и на публичните облаци, защото нуждите от своевременен анализ на данните, генерирани от различните умни устройства, ще изисква създаването на така наречените микро центрове за данни.

Тези микро центрове за данни ще се намират в близост до умните устройства, например в умните фабрики за производство или в автомобилите, и не само ще анализират своевременно информацията, която идва от умните устройства, но и ще предприемат автоматизиране действия на база на тази информация.

Ако с навлизането на публичните облаци видяхме голяма централизация на инфраструктура, приложения и данни, то с развитието на интернет на нещата ще видим една нова вълна на децентрализиране на ресурсите.

По отношение на офиса ни в София, нашата цел е VМware България да продължи да расте по отношение на всеки продукт и услуга в портфолиото, което предлага. Ще развиваме проекти в сферата на облачните технологии, сигурността, дистрибутираните системи, водещи за индустрията направления като Интернет на нещата (Internet of Things - IoT), машинно обучение (Machine learning) и други.

Работим по потенциално нови продукти и/или решения на компанията за най-различни сектори (финансов, автомобилен и други).

VMware вече си партнира в различни сфери с някои от най-големите технологични компании като IBM и Amazon. Това ли е начинът за предоставяне на по-добри и иновативни продукти и ще продължи ли компанията да търси подобни стратегически партньорства?

Създадохме партньорства с IBM Cloud и Amazon Web Services, стартирахме Horizon Cloud на платформата Microsoft Azure, а наскоро започнахме и сътрудничество с Google Cloud – на практика това са четирите най-големи публични облачни платформи.

В момента стратегията ни по отношение на облака е най-добрата в света. Стремежът ни е да предоставяме на клиентите си качествени интегрирани решения от край до край, да изградим сигурна среда за техните продукти, да съдействаме за дигиталната трансформация на бизнесите им.

Безспорно с глобалните ни партньори това е много по-лесно. Наша задача е в бъдеще да се фокусираме върху правилното управление на всички тези партньорства, което ще ни помогне значително да преодолеем предизвикателствата, които срещаме по пътя.

Как очаквате да продължи развитието на българския IT сектор като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции?

Последният анализ на БАСКОМ сочи, че софтуерната индустрия продължава да расте с двуцифрен темп, като се очаква този ръст да продължи и следващата година. Едновременно с това обаче, постигнатите рекорди се ограничават от недостига на специалисти.

В този смисъл, един от ангажиментите ни е да съдействаме за развитието на бъдещото поколение ИТ специалисти и на индустрията като цяло. Във VMware България привличаме таланти от цял свят благодарение на възможностите за работа по високотехнологични проекти с глобален принос и разнообразни програми за личностно и професионално развитие.

През годините компанията ни е отличавана с редица престижни признания от конкурси на Forbes, Computerworld, БАИТ, WebIt и други за своята политика на корпоративна социална отговорност, програмите за развитие на таланти, качеството на продукти, инвестициите в образованието и обществото, и други.

Заради това си поставяме още по-амбициозни цели - ще приложим стратегии за развитие и разрастването на портфолиото ни от продукти, решения и услуги, като целта ни е да достигнем портфолио от 1 млрд. долара до няколко години.