Лукас Турса е финансов специалист с почти 20-годишен опит в област трежъри и финансови пазари, управление на финансовите активности на държавни институции и търговски банки в цяла Европа.

Той се присъединява към TBI Bank с амбициозната задача да изгради диверсифициран и високоефективен отдел „Финансиране”, наред с подразделение депозити и международни финансови пазари, с основен акцент върху развитието на дигиталните банкови операции.

Вижте какво заяви за Profit.bg Лукас Турса относно пазара на депозити, тенденциите в банковия сектор в България през 2018 г. и дигиталната трансформация на банката:

Г-н Турса, в последните години лихвите по депозити достигнаха историческо ниско ниво, но въпреки това размерът на депозитите расте. Как обяснявате това?

България все още е държава, която функционира в условията на валутен борд. Левът има всички предимства на еврото, затова и в страната ниските лихви са на нивото oт Еврозоната.

Това не е непременно лошо – лихвите по ипотеките например също са рекордно ниски, като един от главните фактори за това са средствата, които банките получават при изгодни условия, включително и на депозитния пазар.

В последните години българската икономика показва забележителни макроикономически резултати – ръстът на БВП е сред най-високите в Европа, безработицата – сред най-ниските, инфлацията също е стабилна.

В такава макроикономическа обстановка разполагаемият доход на домакинствата се покачва – хората просто могат да спестяват повече. Депозитите са най-популярният спестовен инструмент за масовия потребител във всяка държава.

Те са прости като концепция, удобни са и най-важното са много сигурни, защото в размер до 196 хил. лв. са гарантирани от държавата. В този постоянно променящ се свят, хората искат да спят добре, нуждаят се от предвидимост.

Кога можем да очакваме ръст на доходността по депозитите?

Някои български банки вече предлагат по-високи лихви на депозитите, в сравнение със средните за сектора – TBI Bank е сред лидерите в това отношение. Заради нашата малка клонова мрежа и ефективна бизнес структура, ние можем да прехвърлим спестеното към нашите клиенти под формата на по-високи лихви по депозити.

Краткосрочно обаче по-скоро трябва да очакваме среда с ниски лихви, което може да започне да се променя през 2019 г. Ако икономиката остане стабилна и банките значително увеличат кредитирането, те ще започнат да се конкурират по-агресивно на пазара на депозити, което може да доведе и до по-скорошно покачване на лихвите.

Какви са инвестиционните алтернативи на депозитите за потребителите?

Може би най-популярната алтернатива е инвестицията в недвижими имоти, особено за хора с по-високи доходи. По отношение на тях трябва да имаме предвид много фактори, които често се подценяват. Те изискват значима начална инвестиция, свързани са с много разходи за поддръжка, не носят твърда гаранция за доход, и най-важното, имат ограничена ликвидност.

Има я и настоящата лудост около криптовалутите, която е подкрепена и от огромен медиен интерес. Но спекулативната висока възвръщаемост на биткойн например изисква много голяма готовност за риск и дълбоки познания.

Какви, според вас, са тенденциите в българския банков сектор през следващата година и в каква посока са плановете на TBI Bank?

Мисля, че Българската народна банка свърши много добра работа да стабилизира и заздрави банковия сектор след кризата с КТБ. Прегледът на качеството на активите и други тестове помогнаха да се установят слабите места на сектора и съответно необходимите мерки, които трябва да се предприемат.

Впрочем, във всички тези тестове TBI Bank показа едни от най-добрите резултати измежду всички банки в България при различни стрес сценарии.

Секторът тепърва ще премине през голям преход, който е зад ъгъла. Под повърхността глобално се случва една дигитална промяна, която ще промени начините, по които пазарът ни оперира, за да отговори на очакванията на нашите клиенти.

Много български банки също работят по проекти за дигитална трансформация, това важи и за TBI Bank. Всъщност, ние вече стартирахме онлайн депозит и платформа за електронно пазаруване в Румъния и планираме да ги представим също и на българския пазар.

Нашето предимство е, че сме малка и гъвкава организация, която може бързо да придвижва тези процеси. Ние силно вярваме, че бъдещето принадлежи на финансовите институции, които ще предлагат продукти, които са най-добре пригодени за нуждите на потребителите и са представени в най-удобната форма – онлайн или на мобилното устройство.

Още повече, те ще са дигитален микс от собствени продукти и услуги, но и такива на партньорски организации. Това също е част от нашата бъдеща стратегия. Подобни пазарни структури вече са приложени в Европа от по-малки банки.

Виждаме, че и традиционната банкова индустрия се променя. Перфектен пример за промяната е Deutsche Bank, която започна да предлага на своите клиенти депозити на определени партньорски банки през дигитална платформа.