Фючърсите на щатските индекси, лихвите по щатските държавни облигации и доларът бележат понижения днес, след като демократът Дъг Джоунс победи републиканеца Рой Мур в надпреварата за място в Сената от щата Алабама.

В същото време азиатските акции поскъпват, а петролните фючърси изгубиха част от позициите си.

Победата на Джоунс може да означава проблеми за президента Доналд Тръмп. Тя ще свие и без друго крехкото мнозинство на републиканците в Сената и ще затрудни прокарването на политическата му програма.

Изборите временно отвлякоха вниманието от Федералния резерв, който се очаква да вдигне ливите по-късно днес и да даде индикации за бъдещите си действия по отношение на паричната политика.

Фючърсите на S&P 500 бележат понижение от 0.3%, в сравнение със спад от 0.1%, преди затварянето на избирателните секции в Алабама.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатския долар спрямо кошница от шест други основни валути, отчита понижение от 0.2%, до 93.948 пункта, отстъпвайки от триседмичния си връх, достигнат във вторник.

Доларът поевтиня с 0.3%, до 113.26 йени, докато еврото поскъпна с 0.1%, до 1.1758 спрямо щатската валута.

Лихваща по щатските 10-годишни облигации се понижи до 2.394%, в сравнение с нивото си на затваряне от 2.403% от вторник.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи повишение от 0.1%.

Японският индекс Nikkei губи 0.5% в следобедната търговия, след като бе поставен под натиск от поскъпването на йената.

На Уолстрийт вчера Dow Jones и S&P 500 записаха рекордно високи нива на затваряне, докато технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.19% надолу.

Биткойнът губи 1.1% на борсата Bitstamp, до 16 465.09 долара.

Двудневната среща на Фед приключва днес, а очакванията са, че централната банка на САЩ ще вдигне основната си лихва до между 1.25 и 1.50%, като инвеститорите ще следят и за евентуални индикации за темпото на затягане на паричната политика през следващата година.

Срещите на Централната банка на Англия и на Европейската централна банка също ще се проведат през тази седмица, като очакванията са за запазване на настоящите лихвени нива.

Петролните фючърси възстановиха част от изгубеното, след като бяха подложение на натиск от прибирането на печалби след скока им до близо двегодишни върхове в предходната сесия.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 1%, или 61 цента, до 63.95 долара за барел, след като преди това бяха изгубили 2% от цената си във вторник.

Фючърсите на щатския лек суров петрол добавиха 0.7%, или 39 цента, до 57.53 долара за барел, след като вчера поевтиняха с 1.4%.