Сделката, при която Walt Disney ще придобие активи на Twenty-First Century Fox, ще оцени компанията на Рупърт Мърдок на над 40 долара на акция, или 75 млрд. долара, информира Fortune, позовавайки се на запознат източник.

Сделката, която се очаква да бъде обявена днес, ще сложи край на продължилата повече от век експанзия на бизнеса на Мърдок, който превърна един австралийски вестник, наследен от баща му, когато е на 21 години, в един от най-влиятелните световни новинарски и филмови конгломерати.

Съгласно условията по сделката, която ще бъде сключена изцяло в акции, активите на Fox, които ще бъдат продадени на Disney, сред които филмовото и телевизионно студио, кабелни мрежи и международни дейности, ще бъдат оценени на около 29 долара за акция, според същия източник.

Оставащите активи на Fox, които ще бъдат съсредоточени в новините и спорта, ще бъдат предложени на настоящите акционери на Fox в нова компания, която вероятно ще бъде оценена на над 11 долара на акция, според същия източник, пожелал анонимност преди официалното изявление.

Засега от Disney и Fox не са коментирали сделката. Акциите на Fox затвориха вчерашната сесия на цена от 32.75 долара за брой, което определя на компанията пазарна капитализация от около 60 млрд. долара.

Сделката ще отбележи завръщането на фокуса на Мърдок към новинарския бизнес, който е неговата страст.

Роденият в Австралия Мърдок наследява новинарския бизнес на своя баща през 1952 г. и в продължение на много години го трансформира и разширява, придобивайки значителни активи, като Wall Street Journal, London Times и филмовото студио 20th Century Fox.

Продажбата на активи от страна на Мърдок изненада мнозина, тъй като очакванията бяха, че той ще завещае бизнеса на своите синове Джеймс и Лохлън.

Нито един представител на фамилията Мърдок не се очаква да получи място в борда на директорите на Disney.

Disney изпитва затруднения с телевизионния си бизнес, след като отказът на абонати от кабелна телевизия поставя под натиск най-голямата й телевизия - спортния канал ESPN.

Сделката за Fox ще включи нови ключови имена в семейството на Disney, след като главният изпълнителен директор Боб Айгър преди това придоби компании, като Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment и процудента на “Междузвездни войни” Lucasfilm.

Disney ще купи и дела на Fox в компанията за стрийминг Hulu, което ще й осигури мажоритарен контрол над конкурента на Netflix Inc. Дялове в Hulu имат още Comcast Corp и Time Warner Inc.