Китай вече е известна като страната на гаджетата и шаферките под наем, но там вече и родители дубльори също предлагат своите услуги - за случаите, в които просто не можете да допуснете родителите или любовниците да се срещат с истинските ви родители.

Дубльорите смятат, че могат да помогнат за избягването на потенциални социални катастрофи, поне временно, като предлагат помощта си да се представят за родители в най-различни случаи - от родителски срещи до неловкото запознанство между новата приятелка и майката и бащата на момчето.

“Имате ли приятел или приятелка, който/която иска да се запознае с вашите родители, но вие всъщност не искате те да се срещат?”, се пита в една от обявите в китайски сайт.

От вестник Global Times, според когото услугата струва 50 юана (7.57 долара) на час, са разговаряли с родител под наем, който всъщност приема тази "професия" много сериозно.

"Уча психология," споделя мнимият татко пред вестника. “Без значение колко гаден може да бъде вашият учител, аз няма да се ядосам.”

Младите китайци, които търсят фалшиви родители, също пускат обяви в интернет.

"Търси се родител под наем,” се казва в една от обявите. “Просто трябва да се обади по телефона на моя учител."

"Има ли хора в Шанхай, които може да бъде наети като мои родители, за да излезем заедно с приятелката ми?"

Китай преминава през сериозни социални промени, но повечето хора все още са много консервативни.

Много бракове все още са предварително нагласени, а родители обикновено се месят в отношенията на децата си още от началните им етапи.

Не е ясно в колко от постовете, в които се търсят родители под наем, хората наистина имат нужда от помощ, но в Китай пазарът на наемане на хора за най-различни „персонални“ услуги процъфтява.

Около новогодишните празници приятели и приятелки биват наемани от необвързани, които искат да сложат край на досадните въпроси на своите родители.

В Китай под наем се предлагат и шаферки. Там сватбите често могат да излязат извън контрол, а шаферките могат да бъдат обект на сексуален тормоз и физическо посегателство.

В китайските медии също отбелязаха през тази седмица нарастващата тенденция хората да използват приложения от типа „наеми ме“, за да се предлагат като приятели.