Samsung Electronics планира да представи следвашия си флагмански смартфон през февруари, като така iPhone X на Apple ще се сдобие с конкурент по-рано от очакваното, съобщава Bloomberg.

Южнокорейският технологичен гигант планира да представи новите модели Galaxy S9 и Galaxy S9 Plus в края на февруари и да ги пусне на пазара още през март, разкриват запознати източници.

Новите телефони ще бъдат сходни с настоящите модели Galaxy, но ще включват подобрени камери, допълват още източниците, пожелали да останат анонимни.

Това ще бъде първото голямо представяне на телефони от Samsung след Note 8, който излезе през септември. Линията Galaxy S8 беше пусната през март.

Плановете за пускане на новите телефони все още не са конкретизирани и могат да се променят. От южнокорейската компания засега отказват коментар.

Представянето на новите телефони ще бъде значително събитие за Samsung и вероятно ще помогне на компанията да задържи силните си глобални продажби, въпреки популярността на новия флагман на Apple - iPhone X, и прогнозата за спад на пазарния й дял.

Новите модели на Samsung ще се превърнат в страховити конкуренти на Apple само няколко месеца след пускането на пазара на iPhone X.

Въпреки началната си цена от 999 долара, последният iPhone получи положителни оценки и анализаторите прогнозират, че продажбите по време на празниците ще помогнат на Apple да постигне за първи път приходи за тримесечието от над 80 млрд. долара.

През третото тримесечие, преди iPhone X да бъде пуснат в продажба, Samsung доминираше в глобалните доставки на смартфони с над 22% от пазара, сочат данни на IDC. Apple беше на второ място с 13 на сто.

Strategy Analytics прогнозира, че глобалният пазарен дял на Samsung ще намалее до под 20% през 2018 г. Южнокорейската компания работи и по умен говорител с фокус върху управлението на дома, който ще бъде пуснат през първото полугодие на идната година.