На фона на стремглавото поскъпване на биткойна в последно време финансови експерти изказват своето мнение дали да се инвестира или не в криптовалутата. Някои я наричат измама, докато други твърдят, че сега е подходящото време да се купува.

Независимо на чия страна сте, едно нещо е сигурно: В днешно време би било жалко да изгубите биткойните си. Някои хора обаче не са имали късмет и им се случва точно това, пише CNBC.

Близо 2.78 млн. биткойна са били изгубени, откакто криптовалутата бе създадена през 2009 г., според Newsweek. Това са равнява на близо 36 млрд. долара днес.

Вижте три от най-откачените неща, които хората са правили, за да си върнат изгубените биткойни:

1. Един човек се опитва да претърси токсично сметище

Джеймс Хауел, който работи в IT сферата във Великобритания, започва да добива биткойн на личния си лаптоп през 2009. Според Telegraph компютърът му се чупи през 2013 г., но той запазва твърдия диск в случай, че биткойнът поскъпне някой ден. Точно това се и случва.

Докато разчиства дома си по-рано през годината, той изхвърля по погрешка твърдия диск на местното сметище в Нюпорт, Южен Уелс, където устройството е затрупано под останалите отпадъци.

Сега, когато стойността на биткойна се движи около 13 000 долара, изгубените 7 500 биткойна на Хауел струват близо 98 млн. долара.

Хауел се опитва да претърси сметището, в което се смята че има 350 000 тона отпадъци, но от кметството на Нюпорт не му разрешават.

Според технологичния уебсайт Wired достъпът до сметището е ограничен и влизането без разрешение се счита за престъпление.

Дори и ако твърдият диск бъде намерен обаче, той едва ли ще работи, след като е бил изложен на потенциално токсични отпадъци толкова дълго време.

2. Инвеститори се подлагат на хипнотерапия

Много от първите инвеститори в биткойн изпадат в болезнени ситуации. Те не могат да си спомнят сложните кодове, които първоначално са създали, за да получат достъп до биткойн портфейлите си. Освен това, ако бъде забравена, няма как паролата да бъде генерирана отново, според Fortune и Wall Street Journal.

На хоризонта има надежда обаче. Хипнотизаторът от Южна Каролина Джеймс Милър наскоро започна да помага на хора да си спомнят забравени пароли и да намират неща, които не помнят къде са.

"Разработил съм набор от техники, които помагат на хората да получат достъп до стари спомени или да видят неща, които са сложили на места, които не помнят."

За тази услуга Милър таксува клиентите си с един биткойн плюс 5% от възстановеното количество, макар че твърди, че таксите му са гъвкави.

3. Мъж хаква своя биткойн трезор

Бившият редактор в Wired Марк Фрауенфелдер записва паролата си на оранжево листче хартия през януари January 2017 г. През март той и съпругата му заминават на почивка в Токио. Когато се връщат месец по-късно, той не може да открие паролата. Жената, която наема, за да почиства жилището им, докато са на почивка, изхвърля листчето хартия с паролата.

Фрауенфелдер се опитва да напише паролата по памет и получава следното съобщение: Грешен PIN.

След още три неуспешни опита на екрана му се появява брояч, който го кара да изчака няколко секунди, преди да опита нов PIN.

Периодът на изчакване се удвоява всеки път, когато бъде въведен грешен PIN. От април до август Фраунфелден се опитва да влезе в своя биткойн трезор, но без успех.

Един ден той получава имейл от производителя на трезора, в който се обяснява, че мерките за сигурност се обновяват. В имейла се казва, че в системата за сигурност на трезора има пропуски, които трябва да бъдат коригирани. Фрауенфелдер се свързва с експерт по биткойна, който пък го запознава с 15-годишен програмист, който му изпраща видео инструкции как да използва пропуските в системата за сигурност, за да влезе в трезора.

След като се съгласява да плати на тийнейджъра 3 700 долара в биткойни, той получава инструкции, с които да хакне компютъра си и да се сдобие с паролата.

"След като получих инструкциите от Салийм, копирах един текст. PIN-ът се появи веднага", пише той за Wired.