От 2 януари 2018 г. БНБ пуска в обращение възпоменателна монета и разменна монета с номинал 2 лева, посветени на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на институцията.

Възпоменателната монета е изработена от сребро с нанесено позлатяване върху вътрешния кръг от двете й страни. Номиналната й стойност е 10 лева и тя ще бъде пусната в тираж от 3000 броя. Монетата ще се продава на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

В позлатения вътрешен кръг на монетата е избразена емблемата на БНБ с годината 1879 върху лентата. Под нея на два реда е номиналната стойност „10 лева“, а околовръст – надпис „Българска народна банка“ и годината на емисията „2018“.

На гърба на монетата в позлатен кръг е изобразено логото на Българското председателство, а околовръст – надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“.

От 2 януари догодина влиза в обращение и нова разменна монета с номинал 2 лева, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е двукомпонентна монета с вътрешен кръг от сплав със златист цвят и външен пръстен от сплав със сребрист цвят. Тиражът й е 500 000 бройки.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 и 2005 г., и разменната монета от 2 лева от 2015 г. продължават да бъдат законно платежно средство заедно с новата разменна монета от 2 лева от 2018 г., подчертават от БНБ.