Всеки знае, че филмите са просто измислени истории, които да забавляват хората. Смеем се в любимите ни комедии, плачем в сърцераздирателни драми и се вълнуваме от специалните ефекти от научната фантастика. Това е може би най-хубавото нещо, което може да направите в петък вечер.

Рядко обаче седим и се чудим дали филмът, който гледаме, може да предвиди бъдещето. Понякога научнофантастичните филми се надпреварват в създаването на футуристични възможности, но по-голямата част са нереални. Все пак има и такива, които с учудваща точност са показали неща, които днес се случват. Ето някои от тях.

Бягство от Ню Йорк

Филмът за Ню Йорк не е съвсем истина, освен използването на холограми.

След утрешния ден

В „След утрешния ден“ океански течения спират поради глобалното затопляне, създавайки огромни бури и нова ледникова епоха в северното полукълбо. Нови научни изследвания от Института по океанография в Калифорнийския университет в Сан Диего показват, че има доказателства, че това може да се случи съвсем скоро.

Руфъс Джоунс за президент

Излязъл през 1933 г. "Руфъс Джоунс за президент" е филм за афро-американско момче, което е избрано за президент на Съединените щати, предвиждайки избирането на Барак Обама.

Терминатор

Макар да не сме разбрали как да пътуваме във времето, или поне така мислим, "Терминатор" предсказа използването на безпилотни въздушни дрони.

Джетсънови

Докато все още нямаме летящи автомобили, филмът показва неща като автоматични прахосмукачки, цифрови вестници и видео разговори.

Странна наука

В "Странна наука" две момчета отпечатват на принтер жена. Днес имаме 3D принтери, нищо, че не могат да отпечатат живи хора, но могат да направят огнестрелно оръжие.

До края на света

"До края на света" може и да не са се класирали добре в боксофисите през 1991 г., но прогнозите за бъдещето са доста специфични. Той предсказа колко пристрастени ще станем към Skype, iPads, телевизори с плосък екран и търсачки.

Дик Трейси

Беше само въпрос на време, преди да имаме телефонни часовници, каквито прогнозира Дик Трейси. И ето, интелигентни часовници вече са измислени и можем да направим точно това, което Дик Трейси направи отдавна.

Тя

"Тя" е за човек, който се влюбва в личния си компютър и описва близко бъдеще, където хората редовно използват личните си помощници, за да им помогнат с всичко. В момента това се случва с новите разработки в технологиите на изкуствения интелект като Alexa, Siri и Google.