Американският гигант Apple бе подложен на натиск идващ от неочаквано място.

Двама от инвеститорите в компанията настояват Apple да обърне внимание на детското пристрастяване към смартфони и вредите, причинявани от iPhone върху психическото здраве на подрастващите.

Jana Partmers и Cafornia State Teacher's Retirement System, пенсионен фонд, който притежава над 1.5 млрд. долара от акциите на Apple, изпратиха писмо до компанията през уикенда, в което посочват притесненията си относно здравето на децата потребители, предава Financial Times.

Според загрижените инвеститори, употребата на смартфони от деца и тинейджъри може да води до „нежелани негативни странични ефекти“. Те призовават Apple да стартира проучване на проблема и да осигури опции, които да ограничават времето прекарвано от децата пред екрана на смартфона.

„Има ясна необходимост Apple да предложат на родителите избор и инструменти, които да уверят, че младите потребители използват вашите продукти по оптимален начин“, пише в писмото.

“Поставянето на този проблем сега ще подобри дългосрочната стойност за всички акционери“, добавят в обръщението.

Кампанията против пристрастяването към смартфони е първият път, в който активисти използват общественото здраве за да окажат натиск над дадена компания. В писмото, което първо бе публикувано от Wall Street Journal, се посочва, че проблемите свързани с психическото здраве, могат да доведат до бъдеща намеса от страна на регулатора, което ще навреди на дългосрочното финансово представяне на компанията.

В писмото се цитират проучвания, които доказват, че голяма част от стреса и депресията изпитвани от ученици е свързана с употребата на смартфони.

Двамата инвеститори посочват, че работят с учени, включително Джийн Туендж, професор по психология в Diego State University, която се занимава с термина „iGen” като синоним на новото поколение младежи пристрастени към смартфони.

„Няма да е преувеличено да кажа, че iGen са на ръба на най-тежката криза свързана с психичното здраве от десетилетия“, пише Туендж в статия от миналата година. „Голяма част от влошаването може да се свърже с техните телефони“, казва ученият.

Делът на двамата инвеститори в Apple оформя общо около 1% от пазарната капитализация на компанията, която възлиза на 890 млрд. долара.