Нови понижения отчитат основните криптовалути рано в четвъртък, след като от Южна Корея подготвят закон, забравяващ търговията им в страната.

Министърът на правосъдието в Южна Корея обяви тази сутрин, че се подготвя закон, който да забрани на борсите в страната търговията с криптовалути. Новината идва и на фона на проверки в най-голямата борса в страната от полицията и данъчните по подозрения в данъчни измами.

„Местната позиция прави проверки на компанията ни от миналата година, тъй като смята, че бизнесът ни е хазартен", посочва официален говорител на Coinone.

Данъчни и полицейски проверки се правят и в друга от борсите за криптовалути в страната Bithumb.

„Търговията с криптовалути е спекулативна и високорискова, което може да доведе до сериозни финансови загубиха на хората в страната“, каза още министърът на правосъдието Парк Сенг Ки.

Невъзможността на част от инвеститорите от Южна Корея да участват на пазара, както и изключването на котировките от страната, доведе до спад на биткойна с 9% днес, до 13 458 долара.

Дори по-голямо понижение бе отчетено при етериума, който вчера премина границата от 1400 долара, а днес поевтиня под 1200 долара.

Ръстът на биткойна от 1500% през изминалата година предизвика повишено търсене на всички криптовалути в страната. Именно заради високото търсене и малкия брой на продавачите, цените на биткойн, например, се различават от тези в другите борси, при това драстично.

Днес сутринта цената на биткойн в Южна Корея се понижи с повече от 21%, до 17 064 долара. Тя е с между 30 и 40% по-висока от тази на борсите в други страни.

Именно заради това преди дни от coinmarketcap изключиха котировките от Южна Корея, което пък предизвика спад в началото на седмицата.

Смята се, че в Южна Корея се осъществяват около 20% от трансакциите с биткойн по света. В случай на приемането на закон в страната против криптовалутите, това ще облагодетелства държав,и като Япония или други борса, като binance, например, откъдето обявиха, че само за час са отчели нови 240 000 регистрирани потребители.

Евентуалната забрана на търговията в страната обаче може да доведе до още по-голямо търсене на дигитални валути, което би повишило допълнително цената им, съобщава Financial Times.