Копаенето на биткойни е толкова печелившо в Китай, че стойността на криптовалутата може да падне наполовина и копачите все още ще са на печалба, според Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Дори и при най-високата регулирана тарифа за електричество, копачите могат да извличат печалба от биткойна, стига цената му да е над 6 925 долара, сочи анализът на BNEF. Дигиталната валута в момента се търгува на цена от около 14 000 долара.

Поскъпването на биткойна с 1 400% през миналата година увеличи търсенето на електричество, което захранва компютрите, използвани при копаенето на криптовалутата.

Около три четвърти от тези машини са в Китай, която е най-големият потребител на електричество в света, но сега се опитва да обезкуражи тази практика, предвид скока в потреблението на електричество в някои провинции.

“Добивът на биткойни при настоящата цена вероятно ще е печелившо занимание, при какъвто и да е режим в цените на тока в Китай,” се казва в доклада.

Използването на електричество за добив на криптовалути се разглежда все повече под лупа най-вече в Китай, която се притеснява, че копачите се възползват от ниските цени на електричеството.

Трансакциите с дигитални валути изискват енергоемки компютърни мрежи, като индустрията в момента използва електричество, колкото за 3.4 млн. домакинства в САЩ, според Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index.

Смята се, че Китай планира да ограничи използването на електричество от страна на копачите, които започват да се оглеждат за други места, където да преместят бизнеса си.

Нарастващо търсене

Търсенето на електричество за добиването на биткойни се е увеличило до около 20.5 тераватчаса на година до края на 2017 г., според BNEF.

Това се равнява на повече от половината от 38-те тераватчаса електричество, използвани годишно от най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton Ltd., или на една трета от електричеството, необходимо за захранването на Южна Африка.

В Китай копачите са използвали 15.4 тераватчаса, което е капка в морето на огромната енергийна индустрия в страната. Въпреки че в Китай се намира най-голямата общност на копачи на биткойн, те са използвали едва 0.2% от годишното производство на електричество в страната, според доклада.

Трудно е да се прогнозира колко електричество ще е необходимо за добиването на биткойн в бъдеще, според доклада, тъй като това зависи от ефективността на компютрите, които извършват сложните изчисления и от това колко допълнителни компютри ще са необходими за процеса.

Копачите получават възнаграждение в биткойни за осъщестяването на сложните изчисления, необходими за потвърждаване на трансакциите с криптовалутата.

Копаенето на биткойни носи печалби дори при най-високата регулирана цена от 0.13 долара за киловатчас в Китай, но много компании могат да се възползват от свръхкапацитета в сектора на генериране на електроенергия и да договорят по-ниски цени, които в някои случаи достигат 0.03 долара на киловатчас, пише в доклада. При тези цени копачите могат да излязат на нула и при цена на биткойна от 3 869 доларa.

Ако пък Китай изпълни плана си да ограничи използването на електричество от страна на копачите на биткойн, те лесно биха могли да се преместят на други места. Компютрите, които се използват за копаене на биткойн, не се очаква да издържат повече от две години, а останалото оборудване е относително евтино.

“Цялостната заплаха за устойчивостта на глобалната биткойн мрежа може би не е толкова драстична,” според доклада.