Гръцките туристи у нас надминаха нивото от 1 млн. души за първите 11 месеца на миналата 2017 година. Това е ръст от 8% спрямо същия период на предходната 2016 година. В същото време българите, които са почивали в южната ни съседка възлизат на 1.25 млн. души за същия период. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с гръцкия си колега Елена Кунтура, позовавайки се на данните на Националния статистически институт. Разговорът се състоя в рамките на най-голямото туристическо изложение в Испания – FITUR в Мадрид. съобщават от пресцентъра на туристическото ведомство.

По време на работната среща беше обсъдена и възможността за съвместни туристически проекти с Гърция. Могат да бъдат създадени общи продукти за сектора в областта на културно-историческия, морския, уелнес, фестивалния, религиозния и други видове туризъм, допълни министър Ангелкова.

Друга тема на разговора беше и обменът на опит и добри практики в рекламата и маркетинга, които да стимулират туризма в двете държави. Участието на България и Гърция в международни панаири, семинари, изложби и конференции също беше обсъждано на срещата.

Министър Ангелкова постави фокус също върху реализирането на повече бизнес инициативи в туризма. България създаде Карта на инвестиционните проекти, която Министерството на туризма активно промотира пред чуждестранни потенциални вложители в сектора. Основната ни цел е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, която да предлага качествен и конкурентен продукт.