Откакто спира с училището на 16-годишна възраст, за да започне да се занимава с бизнес, Ричард Брансън успява да изгради осем компании, оценявани на по над 1 млрд. долара в седем различни сектора.

Днес предприемачът е един от най-богатите хора в света - с лично състояние, оценявано на 5.3 млрд. долара.

Въпреки огромните си успехи, Брансън постоянно търси начини да се усъвършенства. Той се опитва да научва поне по едно ново нещо всеки ден.

Един от тези уроци идва неочаквано, докато Брансън се вози в такси, пише той в блога си. "Наскоро бях в Мароко и си говорех с един таксиметров шофьор, който ми каза: 'Ти си направил пари, парите не са те направили теб.'"

"Почувствах смирение и си помислих, че това е много интересна гледна точка. Никога не съм преследвал парите заради самите тях и мисля, че това е най-важното нещо, когато човек започва бизнес."

Вместо да се основава компания с основната цел да се спечелят много пари, "Винаги съм вярвал, че ако човек се захване с бизнес, за да подобри продукт или услуга и да повлияе положително на живота на хората, тогава успехът и парите ще последват," пише той.

Милиардер: Не си губете времето да се опитвате да бъдете нормални

Точно по тази причина предприемачът постоянно търси индустрии, които са "готови за пробив," казва той, "тъй като обикновено статуквото не облагодетелства потребителя."

В крайна сметка, богатството не е достатъчно голяма мотивация, за да успее човек в света на бизнеса, казва той: "Целта, страстта и желанието е нещото, което те води към финалната линия, а не пачките с пари."

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс споделя философията на Брансън. Когато основава Microsoft, той не преследва парите, споделя Гейтс в интервю със Стив Джобс през 2007 г.

"Въодушевлението наистина не отчиташе икономическата стойност. Дори когато в Microsoft през 1975 г. пишехме слогана 'компютър на всяко бюро и във всеки дом,' не осъзнавахме, че ще трябва да сме голяма компания," казва Гейтс.