Винаги, когато става въпрос за опасностите, скрити сред дивата природа на Америка, в съзнанието на много хора изплуват челюстите, дебнещи из блатата на Флорида или сред вълните по Атлантическото и Тихоокеанското крайбрежие.

Тези образи до голяма степен са наложени от киноиндустрията и личните истории на хората, преживели срещи с едни от най-опасните хищници на планетата - алигатора и акулата.

Дали обаче статистиката подкрепя страховития им имидж?

Оказва се, че нито едно от тези животни не е причинило толкова инциденти, че да се нареди сред най-опасните животни в САЩ. Всъщност и акулите, и крокодилите са на опашката в тази черна класация.

Президентът на страната Доналд Тръмп нееднократно е подчертавал своята неприязън към морските хищници, но всъщност може би трябва да я насочи другаде, пише журналистът от Marketwatch Мария Ламаня.

Суровите данни показват, че акулите са направо безобидни, в сравнение с пчелите, осите, стършелите, кучета и кравите, които са причинили десетки пъти повече смъртни случаи в Америка.

Източник: The Washington Post, Centers for Disease Control and Prevention

След инцидента в развлекателния комплекс Walt Disney World в Орландо през 2016 г., когато алигатор отне живота на 2-годишно момченце, Washington Post публикува изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията за най-смъртоносните животни на територията на САЩ.

Статистиката е базирана на данни от смъртните актове, събрани в периода от 2001 до 2013 г., според които жилещите насекоми (пчели, оси и стършели) са убивали средно по 58 души годишно. Това ги поставя убедително на първото място в класацията на най-опасните твари отвъд Океана.

Кучетата са станали причина за 28 фатални инцидента, кравите за 20, а в категорията "убити от други бозайници" попадат цели 52 души. За сравнение, акулите, алигаторите и мечките имат на сметката си само по едно убийство средногодишно.

От Washington Post уточняват, че специфични случаи, като например смърт, причинена от консумацията на заразено говеждо месо, не влизат в статистиката като причинени от крави. При тези животни инцидентите най-често се случват с хората, които се грижат за тях. Обикновено става въпрос за травми и наранявания от удари в областта на главата и гръдния кош.

Неотровните насекоми, като комари, кърлежи, мухи и т.н., може да не изглеждат толкова заплашителни, колкото своите жилещи събратя, но въпреки това се нареждат сравнително напред в смъртоносната класация с по 9 смъртни случая годишно. Ппри тях най-голямата опасност идва от това, че се преносители на различни болести, а ухапванията им често причиняват инфекции.

Колкото до алигаторите, нападенията над хора не са рядкост, но много малък процент от тях се оказват фатални. През 2015 г. например общо 9 души са били ухапани от крокодили в щата Флорида. Само един от тях обаче е починал от раните си - 61-годишен мъж, който е бил атакуван от четириметров алигатор.

Броят на инцидентите с тези представители на животинското царство обаче намалява през годините. През 2013 г. са документирани 15 ухапвания на хора от алигатори, а през 2012 и 2014 - по 10 на година.

Същото може да се каже и за акулите. Фаталните инциденти при среща с краля на морските хищници са сравнително редки. Изследване на университета във Флорида показва, че шансът човек да загине от ухапване на акула е около 1 на 3.7 милиона, което значи 0.00003%.

Поставена в сравнителна перспектива, статистиката изглежда по следния начин: вероятността от фатален сърдечен удар в САЩ е 20% (един на всеки петима души загива при подобни обстоятелства), смъртните случаи на ударени от мълния са 1 на близо 80 000 (около 0.0013%), а на загиналите при неправилна употреба на фойерверки - 1 на 340 000 (0.0003%, или десет пъти по-голяма вероятност от фатална среща с акула).