5 неща, които трябва да знаете за органичната храна

Бизнесът с био храни процъфтява. Все повече хора купуват органична храна, а причината е проста – искаме естествена храна, която е по-добра за нас и за околната среда. Но купуването на органични храни имат един недостатък – скъпи са и може да се отразят сериозно на месечния бюджет.
Какво е биологична храна?
Въпреки, че биологичните храни могат да се произвеждат с някои синтетични съставки, те трябва да се придържат към специфичните стандарти, регулирани от Министерството на земеделието на съответната държава. Като цяло важи правилото културите да се отглеждат без синтетични пестициди, изкуствени торове, облъчване (форма на радиация, използвана за унищожаване на бактерии) или биотехнологии. Животните в биологичните ферми се хранят с биологично отглеждана храна, свободно пасящи са и се отглеждат без антибиотици или синтетични хормони на растежа.
Биологичната храна по-добра ли е?
Биологичните храни могат да имат по-висока хранителна стойност от конвенционалната храна, според някои изследвания. Причината - при отсъствието на пестициди и торове растенията стимулират производството на фитохимикали (витамини и антиоксиданти), които укрепват устойчивостта им на вредители и плевели. Някои изследвания свързват пестицидите в нашата храна с всичко - от главоболие, през рак до вродени дефекти, но много експерти твърдят, че нивата в конвенционалната храна са безопасни за повечето здрави възрастни. Дори излагането на малко пестициди обаче може да бъде опасно за деца и за бременни жени.
При животните проблемът идва от антибиотици и хормони, които те получават като превенция срещу болести или като средство за по-бърз растеж. Тези вещества се пренасят в месото и млякото и влияят на човешкия организъм при честа употреба.
Покупката на био продукти помага ли на околната среда?
Биологичното земеделие намалява замърсяването на подпочвените води и създава по-богати почви, които подпомагат растежа на растенията, като същевременно се намалява ерозията. Биологичните храни помагат и за по-малко пестициди, които се намират дори във водата.
Кога си заслужава да купуваме?
Ако можете да си го позволите, купувайте местни и органични храни. Такива може да намерите на фермерските пазари, а ако не се доверявате на продавачите, винаги може да поръчате от сертифицирани онлайн търговци (проверете обаче дали наистина са такива). Ако не може да влагате толкова средства, търсете продукти, произведени от месни ферми и стопанства.
Био храната по-вкусна ли е?
Всеки, който е избрал да се храни предимно с био храна, ще каже, че вкусът е по-добър от обикновената. Но вярно ли е? Според проучване от 2014 г., публикувано в Британския журнал за хранене, по-високите нива на антиоксиданти в органичната продукция всъщност биха могли да подобрят качествата й - аромат, вкус и дори усещането в устата ви, докато ядете. Което е добре, нали?
)



&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)
&format=webp)