Експерти по отваряне на заключени ключалки демонстрираха, че за отварянето на сейф в хотелска стая не е задължително да се знае код. Така всеки пътешественик се превръща в потенциална жертва на крадци.

За наличието на проблема съобщиха създателите на канала LockPickingLawyer в YouTube. Те са заснели видео, посветено на темата колко лесно е да се отвори сейф в хотел.

На кадрите се вижда мъж, който слага в сейф скъпа бутилка уиски и въвежда 4-цифрен код, за да блокира хранилището. След въвеждане на грешен код сейфът не се отваря.

Въпреки това мъжът бързо доказва, че един потенциален крадец не е необходимо да знае кода, за да извади ценните вещи от сейфа.

Това, което се изисква да направи, е да използва бутона за блокиране в режим „суперпотребител“ и да въведе паролата на администратора, която е програмирана от производителя на сейфа. Това може да бъде комбинация от цифри от 999999 до 111111 или 000000. Сейфът ще се отвори.

Световният консултант по рискове в хотелите Стефан Хилер потвърждава наличието на такъв проблем. Той добавя, че с него може да се сблъскате не само в евтините хотели, но и в скъпите, пише The Independent.

Това е типичен проблем в хотелите. В хода на проверки за безопасност ние обикновено изучаваме настройките на кода по подразбиране и понякога установяваме сейфове с такива настройки.

При инсталирането на сейфа хотелът носи отговорност за промяната на фабричните кодове. Поради отсъствие на знание обаче за същността на продукта, персоналът често не променя кода, разказва Хилер.

Той съветва пътешествениците преди използване на сейфа в стаята да проверят настройките по подразбиране. Също така не е препоръчително да се използва като код датата на раждане, номера на стаята, датата на регистрация в хотела.