Whole 30 е 30-дневен план за здравословно хранене, който става все по-популярен, въпреки че началото му датира от далечната 2009 г. Според създателите му, целта е да промените връзката си с храната, като елиминирате определени хранителни групи от диетата, които могат да имат отрицателен ефект върху здравето. В продължение на месец напълно се изключват захар, зърнени храни, млечни продукти и бобови растения.

И ако се питате какво тогава може да ядете, ето какво казва сайта на Whole30: "Яжте умерени количества месо, морски дарове и яйца; много зеленчуци; някои плодове; много естествени мазнини; билки и подправки. Яжте храни с много малко съставки."

Списъкът с ограничения е доста дълъг и изисква време и ангажимент, за да го запомните. В крайна сметка много от хората се объркват какво е позволено и какво не. Ето защо от Huffington Post показват три точки, които объркват хората, които започват да следват тази диета.

Не яжте бобови растения

Планът Whole30 ясно казва "не яжте бобови растения", но истината е, че повечето от нас не знаят кои точно са бобовите. Whole30 пояснява, че планът не допуска "бобови от всякакъв вид (черен, червен, бял боб), грах, нахут, леща и фъстъци. Нито фъстъчено масло. Това също така включва всички форми на соя - соев сос, мисо, тофу, темпе, едамаме и всичко сходно, което се промъква в храната ни по един или друг начин.

Можете да ядете ядки от дървета като бадеми, бразилски орехи, кашу, лешници, макадамия, пекан, шам-фъстъци и орехи. Това също означава, че сте свободни да ядете ядкови масла и млека, при условие че те не включват други съставки от забранения списък.

И все пак не забравяйте, фъстъченото масло не влиза в този списък.

Не яжте карагенан

Докато сме на тема забранени съставки: Пропуснете карагенана - друга храна, която повечето от нас не разбират напълно. Какво е това все пак?

Карагенанът е въглехидрат, извлечен от червени водорасли, който се използва заради неговите желиращи, стабилизиращи и сгъстяващи свойства. Той се намира в много продукти, които може да се предположи, че са позволени в Whole30 - като бадемово мляко, вегетариански сладолед, веган кисело мляко, кокосово мляко, веган сметана за кафе, деликатеси и дори сокове. Така че, дори и когато една храна изглежда подходяща за Whole30, винаги четете етикета със съставки.

Не яжте млечни продукти - освен ако не е гхи или пречистено масло

Всички млечни продукти, с две изключения, са забранени от плана на Whole30. Тези изключения са изчистено масло и гхи. Но какво е това?

Избистреното масло и гхи са произведени от масло, което е готвено на слаб огън, докато млечните му твърди частици се отделят и останат до дъното на тенджерата, позволявайки да бъдат премахнати.

Whole30 твърди, че "млечните протеини, открити в неизчистеното масло, биха могли да повлияят на резултатите от вашата програма." Премахването на тези протеини от маслото помагат да се справите с това.

Реално разликата между гхи и пречистеното масло е много малка, но гхи се готви по-дълго. Неговите млечни твърди вещества са кафяви, което им придава по-различен аромат.

Като цяло планът е доста по-сложен отколкото си мислим и не всеки може да издържи на подобен режим. Тези, които са успели обаче, коментират, че резултатите са забележителни. И все пак, помислете дали си заслужава и се консултирайте с личния си лекар.