В отдалечените планини на Северна Албания има селища, населени с жени, които живеят и се държат като мъже. Те са с къса коса, носят мъжки дрехи и имат мъжко име.

Те пият и пушат в компанията на мъже, носят оръжия и практикуват мъжки професии, като овчари или шофьори на камиони. Но те не са транссексуални или бисексуални.

Тези жени са избрали да водят този живот, не за да изразят сексуалността си, а за да избягат от потискащото господство на патриархалната система. Те се наричат "​​заклети девици", или burrnesha.

Привилегията да носиш тази титла обаче си има цена. Всяка от тези жени е дала обет за девственост и целомъдрие - жертва, за която нито една от тези жени никога не е съжалявала.

В миналото жените от отдалечените планини на Северна Албания имат много малко права. Те не могат да гласуват, да извършват определени типове работа, да купуват земя или да влизат в някои учреждения. Те не могат да наследяват имущество, да извършват бизнес или да печелят пари, да пушат, да носят часовник или дори да псуват на глас.

Тези древни закони и социални обичаи, наречени Канун на Лека Дукагини, са предавани устно сред клановете на Северна Албания повече от пет века. И все още управляват региона.

Канунът диктува, че жените са собственост на техните съпрузи. Браковете трябва да бъдат уредени при раждане или в ранна детска възраст. Веднъж щом за жената се счита за допустимо да се омъжи, тя се премества от дома на родителите си в този на съпруга си. Грижата за съпруга и децата й и поддържането на дома се превръщат в единствения й дълг.

Първата заклета девица е родена от социална необходимост. Ако патриархът на семейството умре и няма мъжки наследник, една неомъжена жена в семейството може да поеме ролята на мъж и да го ръководи, посочва Amusing Planet.

Тя дава неотменима клетва пред дванадесет селяни или племенни старейшини, с която обещава да практикува целомъдрие, като от този ден тя става мъж. Може да носи панталони, да има собственост, да упражнява мъжки професии и да се ползва от всички права и привилегии на мъжкото население.

През годините жените стават заклети девици по различни причини. Някои го правят, за да избягат от сключването на уреден брак, без да унижават семейството на избрания младоженец. Други искат да задоволят своето желание за независимост.

Докато заклетите девици никога не могат да изпитат удоволствията от женствеността, да имат партньор за цял живот или да носят деца, привлекателността на свободата - от потисничеството, от постоянната физическа работа, от подчинението на мъже - е достатъчна за много жени да дадат обет.

"Премахването на тяхната сексуалност, като обещават да останат девици, е начин за тези жени да намерят място в доминираното от мъже и сегрегирано общество", казва Линда Гусия, преподавател по въпросите на пола в университета в Прищина, Косово. "Става въпрос за оцеляване в един свят, в който мъжете управляват."

A post shared by O GOCË (@_ogmagzine) on

През последните няколко десетилетия Албания постигна значителен напредък по въпросите, касаещи правата на жените, но в много региони в планините в северната част на страната полъхът на съвременността все още не се е промъкнал.

Смята се, че са останали само около сто или по-малко от заклетите девици. И тъй като модерността бавно се промъква в отдалечените селски райони на Албания, тази традиция ще изчезне.