Тази нощ небето над нас ще ни предложи невероятен спектакъл. Ще имаме възможност да наблюдаваме три астрономически явления в едно - синя луна, пълно лунно затъмнение и супер луна.

Наричано супер синя кървава луна, явлението не е наблюдавано от над 150 години, съобщава Space.

Синя луна е второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Спътникът на Земята пък е суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от нашата планета и е в пълнолуние.

Очакващото ни пълно лунно затъмнение пък ще придаде на Луната червеникав оттенък, заради който се нарича кървава. То се случва, когато Земята закрива със сянката си естествения си спътник.

На пълно лунно затъмнение ще се радват Аляска, Северозападна Канада, Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. То ще продължи 3.5 часа.

Частично ще го наблюдаваме от България, както и всички страни от Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа.

За съжаление, у нас финалът на тройното астрономическо явление ще бъде около 17:40 ч., когато трудно ще му се насладим напълно.

Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде на 15 февруари, но то ще се наблюдава само от Антарктида, южната част на Тихия океан и от южната част на Южна Америка.