Най-популярната круптовалута в света - биткойнът, която напоследък попадна под ударите на различни правителства и компании, получи неочакван положителен тласък.

Австралийското летище в Бризбейн обяви миналата седмица, че скоро ще позволи на пътниците да плащат с криптовалути в неговата търговска зона, съобщава iT news.

Така то ще се превърне в първото летище в света, приемащо биткойни в търговските си обекти.

Аеропортът работи съвместно с TravelbyBit, която ще оборудва магазините на летището с технология, способна да приема плащания с най-популярните криптовалути, като биткойн, етериум, лайткойн, даш и стийм.

"Много хора по света направиха пари, инвестирайки в криптовалути, като много от тях пътуват, така че има смисъл да предложим плащания с цифровата валута на нашите терминали", казва Роел Хеллемон, генерален мениджър на летището в Бризбейн, цитиран от Travel Mole.

"Ние също така сме горди, че сме първото летище в света, което постига това в партньорство с малък местен стартиращ бизнес, като TravelbyBit, чието пионерско мислене привлича вниманието към Бризбейн като място за иновации", казва Хеллемон. "Това е само началото за нас, тъй като се надяваме да разширим опцията за плащания с дигитална валута в бизнеса".

"Всеки път, когато пътувате в чужбина, трябва да се справяте с множество валути и никога не знаете по какви обменни курсове банките ви таксуват," казва главният изпълнителен директор на TravelbyBit Калеб Йох.

"Ние популяризираме движението за пътуване с биткойн: просто, безопасно и без банкови такси", допълва той.

Виртуалната валута непрекъснато увеличава популярността си от 2009 г. насам. Повече от 100 000 търговци по света приемат плащания с криптовалутата, според CNBC, включително Microsoft и Expedia.