Плановете на регулаторните органи в Южна Корея за борба със спекулативната търговия при криптовалутите изплашиха инвеститорите по-рано през месеца. Новите правила влязоха в сила от днес, но пазарните участници изглежда са оптимистично настроени.

Южнкорейската Комисия по финансови услуги е потвтърдила пред CNBC днес, че новите мерки, изложени от регулаторния орган по-рано през месеца, вече са приложени, но според говорител на комисията е все още рано да се обсъждат евентуалните ефекти от тях.

В документ, публикуван на 23 януари, регулаторът обяви, че от 30 януари ще позволява търговията с криптовалути да се извършва само от банкови сметки, открити с реални имена.

Тези правила дават възможност на банките да спазят задълженията си относно изискването на самоличността на клиентите и политиките срещу прането на пари, се казва в документа.

Обявените мерки имат за цел да "намалят възможността за използването на трансакции с криптовалути за нелегални дейности, като престъпления, пране на пари и укриване на данъци," се казва още в документа на регулаторния орган.

Въвеждането на тези правила дойде, след като разнопосочните послания относно регулациите от страна на служители на различни южнокорейски министерства изплашиха пазарите на криптовалути по-рано през месеца.

"Протоколи за защита на инвеститорите са нещото, което липваше на пазарите на криптовалути и това е нещото, което новите зкаонодателни промени в Южна Корея имат за цел да въведат," казва Джон Сарсън, управляващ партньор в Blockchain Momentum, която инвестира в криптовалути и в компании, свързани с блокчейн технологията.

Делът на сделките с биткойн в корейски вонове е възлизал на около 4% днес, според CryptoCompare. За сравнение, делът на сделките в японски йени от общата биткой търговия е бил 40%, докато този в долари – 30%.

Въпреки тези съотношения, регулаторните органи в Южна Корея все още могат да повлияят по-мащабно на пазара, според Джулиан Хосп, съосновател и президент на стартъп компанията, занимаваща се с криптовалути TenX.

"Пазарът е силно емоционален и нещата започват от нещо малко и след това се екстраполират в нещо голямо. Така че дори и Корея да представлява доста малка част, тя може да окаже сериозно влияние," казва Хосп, добавяйки, че според него направените промени, в крайна сметка, ще имат положителни резултати.

Регулацията и риска на пазара на криптовалути се завърнаха под светлината на прожекторите, след като виртуални пари на стойност около 530 млн. долара бяха откраднати от японската борса Coincheck.

След хакерската атака властите в Япония, които миналата година официално признаха няколко борси за търговия с криптовалути, наредиха на борсата да подобри дейността си.